Архив

Календар

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Прагматиците -випускът на пропуснатите стотни

Дипломиране на ВИПУСК 2019 – 93 ученици получиха дипломи за средно образование. Първенец на ВИПУСК 2019 е Габриела Самодумова с общ успех- Отличен/5.86/, като 12 ученици завършиха с отличен успех над 5.50 , а още 24, с успех над 5.00 . Или близо 40% от дипломираните ученици в ЗПГ, завършват с успех над 5.00 . Първенците на всяка професия и специалност получиха грамоти и парични награди, а учениците с отличен успех – МЕДАЛИ. Общо 60 ученици взеха свидетелство за професионална квалификация/от 69 явили се на тази сесия/, като 5-ма от тях преминаха ДКИ-та си с оценка над 5.50 като общ успех от теорията и практиката, а по ДКИ практика, близо 50% от явилите се ученици имат отлични оценки.

Както се казва, всичко е на шест, като изключим частицата прагматизъм в повече в характерите им.Така де, имаме поне 10-на ученици, които имат среден успех от дипломата в диапазона на 5,35-5,45. И редовните над 20 завършващи с отличен успех над 5,50, сега са само 12. Само, защото решиха, че средният успех в дипломата няма значение за тях.

ГАБРИЕЛА САМОДУМОВА от 12в клас e ПЪРВЕНЕЦ на ВИПУСК 2019 в ЗПГ. ЗА да се пребори за това ПРИЗОВО място, тя получи оценка ОТЛИЧЕН/5.72/ на матурата по БЕЛ, ОТЛИЧЕН/5.53/ на ДЗИ по АЕ, а с това закова среден успех в дипломата си, цифром и словом в размер на ОТЛИЧЕН/5.86/ !!!

Габриела е донякъде изненадващ първенец в тази класация. Представител на тихите, изпълнителни, работливи и много трудолюбиви ученици. Поредното доказателство, че упоритостта побеждава таланта в повечето случаи. Може би ЗПГ е било точното място за нея, защото тя пристигна при нас с  бал от 26.8 , за да надмине след 5 години всички преди нея. Един от основните двигатели, които превърнаха училището ни в победител в националното състезание Евроскола. Може би и това е дало нужната доза увереност. Габи е постоянен участник в доброволческите инициативи в училището. Знам, че е много-добра в танците и обича корейската музика. Оттам в характера си притежава качества като постоянство и любопитство. Ами тя ще си остане голямата загадка за мен, но  доброто и сърце и упоритостта и, ще и помагат да върви в правилната посока, като продължава това свое целеустремено развитие нагоре и напред.

И както обикновено се случва стотните са важни, втора е Величка Воденичарова от 12в клас – среден успех, ОТЛИЧЕН/5.85/, ОТЛИЧЕН/5.53/ на матурата по БЕЛ и ОТЛИЧЕН/5.56/ по ДКИ на професията/5.30 по теория и 5.82 по практика я направиха първенец на професията и/. Кристина Дукова от 12а клас е трета – окончателен успех ОТЛИЧЕН/5,79/ и ОТЛИЧЕН/5,58/ на матурата по БЕЛ. Антония Ефтимова от 12а клас е в подножието на тройката с успех ОТЛИЧЕН/5,77/ и Отличен/5.58/ на ДЗИ по АЕ.

12А, ВИПУСК 2019 – завършиха като ПЪРВЕНЦИ със среден успех – Мн. Добър/5.32/ , дори момчетата веселяци имат успех над 4.50 :)От общо 23 ученици – 7 са отличници и имат успех над 5.50 ,а още 10 от тях са с успех над 5.00 !!! Трета тук е Деница Анастасова с Отличен/5,64/, матура по БЕЛ от Отличен/5,70/. Отличници са и първенецът на професия „Икономист“ е Екатерина Петрова с 5.62 / ДКИ теория-5.60 и ДКИ практика 6.00/, Михаела Стоянова с 5,60, Венеция Димитрова и Лили Стоева с 5,53. Едни симпатични млади хора, които умееха да влизат под-кожата на своите учители. Добре преценяващи границите, които може да преминат. Изпълнителни и прилежни в поставените им задачи. И както всички останали икономисти, преминаха в режим на забава и упорство в последните си класове.

Is that all there is- това ли е всичко. Попитаха ме дали ще ми бъде тъжно, след 5 години заедно.  Ами понякога ще си спомням за това как ги карах да правят безсмислени по техните представи неща. Ще си спомням как въпреки всичко, насъбрало се в главите им, правеха заданията си. Ще си спомням невероятно упоритата Криси с нейната , влагаща доза въображение и изпипваща детайлите и в най-баналните неща. Ще помня и заразното и ведро излъчване. Ще помня и най-знаещата сред тях Мария, за която се надявам да продължи в тази област.  Радвах се като видя как с минимални обяснения създаваше точно това, което трябваше да се създаде. И другата Мария, упорита почти колкото Кристина, в моментите когато имаше нужната доза желание.

Ще помня и добродушните  Йорданка и Михаела с искрената им радост от направеното от тях, и с голямата им доза на старание. И Мариана и Лили с театралното им умение да стоят на границата на отличната оценка. Иска се и доза прехвърлена емоция, за да добавиш онова гранично 5.50 в колекцията си. Другият вариант е упорито да преследваш и да работиш непрекъснато, наваксвайки изоставането. Ще помня и Илия и Роберто – единият с изкуството да си изкарва желаните от него 5-ци, а другият с нежеланието да изкарва 6-ци, въпреки възможностите си. Ще помня и другата Лили и Павел, те си знаят защо.

Ще ги помня момичетата и момчетата и от другата група- с понякога показното нежелание да работят, защото мислите им се реят в траектории, много далече от училището. Но и с упоритостта и старанието на другата част.  Ще помня Антония, когато се завърташе на 180% , за да почне да работи на 180 процента. И неспиращата да споделя емоции Екатерина, можеща и талантлива, но бързо претръпваща, и Деница преминаваща през заданията по-своя си начин, разцъкваща детайлите, докато паснат на емоционалното и състояние. Ще помня и Живка и Венеция с желанието им за работа и любопитството им. И Наско и Благовест с тяхното велико изпълнение в абитуриентската вечер. Ще помня и всякакви обсъждания по теми в доверително таен режим.

Характерното качество, което получават учениците от тази професия е систематичност и подреденост в работата си. Тук те най-добре разбират, че постиженията се постигат само с много труд и усилия. Ако ти се иска да постигнеш нещо, трябва да положиш усилия. И дори в училище да успееш да измамиш системата и да положиш минимални усилия, в живота ти няма да е така. Ако искаш да си успешен и държащ съдбата в собствените си ръце, никога не трябва да спестяваш усилията си. Няма нищо лошо да спестяваш усилия в направления, които не са ти важни, но ако това се превърне в основно правило, тогава успехът ще бяга далече от вас.

12в клас, Випуск 2019 –Винаги съм се чудил как симпатични индивидуалности, събрани заедно може да те изкарат понякога от равновесие. И няма как да им се разсърдиш, защото когато ги опознаеш, разбираш, че никой не го прави съзнателно.  Една странно добра, емоционална спойка от ученолюбиви и не толкова такива момичета и момчета/50% на 50%/.  Със среден успех от 4,83 и общо 5 ОТЛИЧНИЦИ – освен първите две на випуск 2019, Габриела и Величка, тук са и Десислава Гинчева, Отличен/5.67/, Атанаска Стайкова, Отличен/5.62/ Димитрина Пантева, Отличен/5.58/,!!! На 6-ма от тях не достигнаха няколко стотни за успех  Отл. (5.50)

Бликащи от емоции, непропускащи възможности и вечно търсещи. С добри души и с по-няколко допълнителни хобита в сърцата си. Десислава стреля и танцува, Наси свири, Габриела танцува. Търсенето в душите им не е завършило и  сега – Деси и Димитрина ще учат инженерен дизайн/явно има още много неразкрити таланти в умовете им/ , а Величка ще се бори с Академията на МВР. Todo es posible no pares de creer - Всичко е възможно, не спирайте да вярвате!!! Туристите се оказаха творчески и всеотдайни натури, всеки със своята чудатост! Както сподели един техен учител !

Ами да се надяваме, че освен оценките са придобили и ценните умения, изисквани от тази професия – комуникативност и способност за въздействие върху много хора. За да говориш пред много хора, трябва да си се подготвил предварително, да си се упражнявал и репетирал, да имаш опит и подходяща информация. И както на добрите им хареса да са активни и изпълнителни, така пък останалите наблегнаха на извънучилищните си интереси и теорията за минималните усилия. Но какво пък, можем само да пожелаем на добър час на всички !!!

12г клас, Випуск 2019 – започнаха 18, но от тях се получи добра комбинация и симпатичен клас. Цели 9 от тях, или 50% завършиха с успех над Мн.добър/5.00/, успехът на класа е повече от добър –Мн.добър/4.69/. Част от тях ще бъдат добри професионалисти в своята професия. Преподавах им в 8 клас, и след това в 12 в разширен вариант. Ами въпреки, че пораснаха си останаха същите – почтително уважителни към правилата и границите, които не трябва да са преминават.

12 б,д и е - Всъщност може и да не са били много-добри в усвояването на теоретичните основи , но имаше ученици от другите професии, които са добри практици, а това е по-важното. А още едно по-важно нещо, което никоя оценка не може да покаже е израстването им като независими и самостоятелни млади хора. Как да им се разсърдиш, като видиш коренната промяна в тези 5 години и срещу теб седят уверени в себе си, преодолели страховете си  индивидуалисти. Ако си разбрал, че си нещо и притежаващ необходимата доза увереност, ще се справиш с всичко.

Един добър и симпатичен випуск минава в историята на училището. Миролюбивите им бунтове бяха пренасочени в личностното им израстване, а не в упорити и невъзможни училищни драми. Това, че не взеха ДЗИ с една идея по-голяма сериозност, не означава, че няма да ги помним с добри чувства. Като представители на своето прагматично поколение, те изчислиха, че не е разумно да избират 2 ДЗИ, което може да им провали кандидатстването след това. Идеята беше, че може да избереш География и от общата ти култура и знанията ти в училище да доведеш оценката в интервала между 3,50 и 4,50 , като не е нужно да учиш теми. Или да избереш АЕ и въпреки по-трудният вариант тази година да получиш оценка между 4,50 и 5 , без да се напрягаш. Това е положението, няма значение, че дипломата ти ще има среден успех от вида на 5.42.

Всичко е резултат от спестените усилия и това се превръща във всеобща черта на българското образование. Общият успех от дипломата вече няма тежест, гледат се балообразуващите оценки. Същото е положението и с ДКИ – защо да се опитвам да науча/припомня/ 18 теми и да взема това допълнително свидетелство, като ще продължа обучението си в друго направление. Прагматично, но човек никога не знае, какво ще му се наложи да прави след 10 години примерно и всичко допълнително може да му бъде в полза. Същото е и положението с най-слабите ученици, които не взимат притежанието на диплома за нещо значимо, а след това се оказва, че тази хартийка им я търсят от доста институции и работодатели, особено в държавите извън България.

Подобни публикации: