Архив

Календар

юли 2019
П В С Ч П С Н
« юни   авг »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Гостоприемното лидерство

Лидерството на 21 век е въпрос на взаимоотношения, не на сделки.Лидерите увличат хората да се заемат с работа по диви проблеми, бързи промени и летливи реалности. Лидерите/и домакините/ знаят кога да пристъпят напред и кога да отстъпят – кога да направят стъпка напред и стъпка назад. Идеята за гостоприемното лидерство е свързана не с правила, а с роли, в които постоянно влизаме за определено време, а не правила,които следваме неизменно. Всеки може да мисли като домакин – дори в ситуации, които не изглеждат много обещаващи.

Въпросите за гостоприемното лидерство са – стъпка напред или стъпка назад и в каква роля и позиция.Какво предстои, какво ще направя и къде ще го направя. Домакините задават контекста, предоставят закрила и създават условия за изграждане на общност. Домакините извършват множество задачи и изпълняват множество роли. Не е необходимо да сте формален лидер за да мислите и действате като домакин, изграждайки връзки и положителни взаимоотношения, използвайки шест роли и четири позиции на гостоприемен лидер.

Прилагайте динамичното управление, за да избегнете клопката на притесненията за царството на мравките- предприемете действия, внесете промени, не спирайте да учите. Хоризонтът, въпреки че може да е далеч, е жизненоважен за определяне на посоката за напредък. Придвижете хоризонтът в настоящето с малки последователни стъпки. Средната зона е потенциално бреме- тя е твърде далеч, за да можем да знаем нещо за нея и може да отклони вниманието ни от целта.

Домакините винаги са готови за промяна и несигурност, но през цялото време се концентрират върху стъпките напред или стъпките назад. Върху следващата стъпка и действие, но и поглеждат и дългосрочните си надежди, мечти и желания, даващи посоката. Внимание, насочено към близкото бъдеще, с малки стъпки и търсене на признаците за осъществен напредък. Внимание към далечен хоризонт и посоката, без да потъва в желанието да планира всичко докрай, след като сте определили посоката. Въпросът какво правите днес, за да се задвижите в избраната посока.

Гостоприемните лидери  прекарват времето си в четири позиции- в светлината на прожекторите, където в центъра на вниманието, на предна позиция, задвижват нещата, сред гостите – пак на предна позиция, но като редови член на групата, на балкона- отстъпили назад, наблюдаващи генералната картина на случващото се и в кухнята, в по-самостоятелно и лично място, подготвяйки се и размишлявайки.

В светлината на прожекторите трябва да имате намерения за времето, което ще прекарате в тази позиция. Как ще загреете, коя ще бъде първата ви реплика, обмислена предварително, кога ще настъпи моментът да се оттеглите.Сред гостите трябва да знаете кои са те, какви въпроси би ви било интересно да им зададете и как да възпрете поривът да говорите за себе си. Така създавате доверие. На балкона може да си изберете предварително какво да наблюдавате и разгледате по-отблизо и от кое място и с коя помощ. В кухнята се оттегляте като търсите време за размисъл  и планиране на най-полезните неща.

Ролята на ИНИЦИАТОРА е да движи нещата в посока, която е продуктивна, полезна или необходима. Заслушайте се, за да разберете какви нужди възникват и изберете дали да откликнете. Използвайте динамичното управление – без подробни планове от първия ден, съсредоточете се върху малките стъпки за задвижване на нещата.- така ще ангажирате и другите и  ще си осигурите обратна връзка.

Каква надежда, мечта или намерение бихте сметнали за достойна за следване. Каква ще е първата стъпка в тази посока. Какво ще направите в следващите 24 часа. Какви са първите малки знаци за успех. Кой друг би забелязал. Кога давате възможност да отстъпите, да поемете дъх и  да размислите върху това дали нещата имат нужда от промяна и надстройка.

Нещата трябва да възникват съзнателно в течение на процеса. Ослушвайте се, очертайте посоката, задвижете нещата с малки стъпка, наблюдавайте какво се случва и откликвайте на случващото се с динамично управление. Въпроси като какво е по-добре, променена ли е общата посока, кои са следващите малки стъпки за надграждане и добавяне. Като малка стъпка означава да се предприеме в следващите ден-два и няма нужда от разрешително от някой друг. Поставянето на цел и посока е контрапродуктивно , ако не се превърне незабавно в усилена работа.

Ролята на КАНЕЩИЯ, също включва стъпки напред , стъпки назад и избор кога да предприемеш  тези стъпки. Той добре обмисля кого да покани, какво очаква след това и предлага избор и пространство, за да получи автентично ДА. Протяга приветливо ръка и прави нещата лични, привлекателни и изразява признание. В една покана винаги трябва да има информация на какво привлекателно място се кани и защо наистина искаш чуждото участие, представяйки доказателство, че знаеш в какво е уникален. Накарайте ги да се почувстват забелязани и получили признание за тяхната значимост. Трябва да има пространство да каже НЕ, тъй като тогава ще има благодат да каже ДА. Добре подготвената покана установява връзката с личната визия на хората и я свързва с проекта, за който ги кани. И винаги използва въпроси, включващ език, мек и позитивен израз.

Пристъпвайте напред проактивно за да създадете полезно ПРОСТРАНСТВО. Съществуват много възможности за работа с пространството- физическа среда, пространство за взаимодействие или пространство за мислене.Пространството подкрепя това ,което искате да стане. Какво внушава вашето пространство и върху какво се фокусира едновременно – детайлите или генералната картина. Направете обстановката и структурата познати и безопасни, направете добро посрещане и ясно дефинирайте целите и ролите. Включете всички. Но, ако всичко е прекалено предразполагащо, хората ще се отпуснат и затова непознатите елементи, липса на структура и липсата на посрещане вдигат креативността и усилията, които влагат хората и тяхната креативност. Взаимодействието се поддържа с въпроси, подкрепа, споделяне, аргументи, поддържана връзка и лични изживявания.

Набележете ПРАГОВЕТЕ на вашето пространство. Посрещнете хората и установете ясни процедури и ритуали. Изграждайте ясно усещане за идентичност и интегритет . Променете размера на контейнера- по-малко или повече хора, по-голяма или по-малка тема. Усилете фокуса или възможностите. Усилите или отслабете строгостта. Бъдете готови да изключвате теми и хора. Засвидетелствайте интерес, но с позитивно НЕ, кажете какво е нужно да се случи и веднага предложете алтернативно действие. Отстъпете назад и посрещнете хора от други граници и пространства. Това, което създава общност са взаимодействията. Добрият лидер следи за кохерентността на работния контейнер и потенциалните ползи от промяната му. Дали с размер и повече гласове и различия, но трудно управление или усилване на строгостта и фокуса , но пропускане на възможностите.

Необходимо е трансформиране на общия интерес във вълнуваща цел и желание за промяна. Осигуряване на инструменти, които да позволят на другите участници да общуват в по-конкретизирани рамки. Задавайки въпрос с надежди и приоритети, намирате тясната фокусирана група, демонстрираща желанието да работи. За тях се създават по-фокусирани въпроси за коментари и доразвиване. Колкото по-прецизирани и силни стават предложенията, толкова повече хора се включват. Има сериозни спорове и разногласия, но свързани с нещо добре формулирано.

Гостоприемните хора СВЪРЗВАТ хората. Търсете хора, които още не са свързани. Търсете възможности да изградите връзки между другите. Търсете нови възможности. Интересувайте се от пътя на другите. Свържете се първо със силните страни на хората. Улавяйте ги в крачка, когато правят нещата добре. Мислете като свързващ –поемете инициативата, бъдете щедри, създавайте взаимоотношения. Прехвръквайте като пеперуда. Всичко е свързано и връзки се създават от нищото. Всеки може да е полезен на другия, връзката може да е най-неочаквана тема. Ако дадете, има вероятност и другият да даде, стойността нараства и двамата имате повече.Остави хората да поемат връзката.

Присъединяването като РЕДОВИ УЧАСТНИК към другите дава възможност за нови гледни точки и наблюдение. Първо пристъпете напред, за да осигурите нужното за другите, след това се присъединете към тях.Отстъпете назад, за да се включите в ежедневните задачи, наравно с другите.Дайте шанс на другите да покажат своите способности.Подкрепяйте ги. Бъдете нащрек за критични моменти, за да реагирате със стъпка напред.

Гостоприемното лидерство - Марк Маккъргоу и Хелън Бейли

Подобни публикации: