Архив

Календар

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Електронни дневници

От новата учебна година хартиените дневници отидоха в историята. Министър Вълчев ни зарадва и с отпадането на разпределенията. Както се казва бонус след бонус . Учителите преминаха през обучение и след първоначалната уплаха бързо разбраха предимствата на виртуалните дневници. В ШКОЛО годината започва с въвеждане на тематичното разпределение. Не е задължително и част от колегите все още си вкарват темите , след като са си взели часа. За другите улеснението е огромно- избираш темата и готово. Ако си решил, че искаш промени за останалата част от годината, просто го правиш.

След това класните ръководители въвеждат седмичната програма на учениците и учителите започват да отмятат електронно взетите часове/тема, отсъствия/.  Регистрираните в системата ученици виждат всяка промяна, като се започне от учителите заместници и се стигне до написаните оценки и отсъствия. Годината започна и с още едно отпадане – ученическите бележници. Сега оценките се научават моментално, а оценките от контролни и класни се знаят още преди да са върнати от преподавателите. Родителите също разбират веднага промените в електронното ученическо портфолио- отсъствия, оценки. Имат и директна връзка с учители и класен ръководител. Знаят какво се изучава по-отделните предмети, защото имат достъп до темите в електронния дневник.

За по-активните ученици има класации, които ги съпоставят с другите от класа, випуска и училището. Всяка грешка на учителите се забелязва от потърпевшите я докладват моментално. Възможността за изтриване не е налична по-подразбиране, а се одобрява от директор или друго упълномощено от него лице. Месецът приключва и се заключва за промени. Справките позволяват да се следи за забравени часове и непопълнени теми. Има и други справки, показващи моментното състояние на всеки ученик и клас. Информационни съобщения до ученици, родители и учители също се пращат от системата.

Разработва се и най-голямото отпадане – електронните картони. Срочните оценки ще се наливат директно във виртуалните картони, а оттам може би и в приложението за отпечатване на удостоверения и дипломи. В края на годината се прави архив, който ще се качва в системата на МОН.  Така това голямо разтоварване от писане на безполезна документация ще освободи време за основната дейност на учителите – преподаването на учебния материал и подготовката всеки нов предстоящ час в училище. Директорите и ръководството също са облагодетелствани и ще следят в реално време всички процеси в системата и ще реагират своевременно.

Подобни публикации: