Архив

Календар

март 2020
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Дистанционни принципи

1. Отделете колкото време е необходимо
Адаптивността е едно от най-ценните качества, които човек може да притежава. А какво по-добро време да покажем, че сме гъвкави и че умеем да учим в движение, от сега?

Съветваме Ви да не бързате при разработване на новата временна методика – отделете колкото време е необходимо. Установете конкретни процеси за работа с учениците: канали за комуникация, график, изисквания, цели и др. Обсъдете ги с тях, за да сте сигурни, че ги разбират и приемат.

Координирайте се с колегите си и с Вашето ръководство и се опитайте да приложите единен подход, за да не се объркват учениците. Това ще улесни планирането на работата и ще позволи нещата да се случват по доста по-ненатоварващ за всички начин.

2. Заложете на вече доказани инструменти за дистанционно обучение
Съветваме Ви да бъдете смели и да експериментирате с детайлите около дистанционното обучение. Що се отнася обаче до конкретните платформи и инструменти, които ще използвате за протичането му, там е най-добре да заложете на сигурно- Teams, Zoom,Google ClassRooms,Ucha.se

3. Използвайте метода „Обърната класна стая“
Приветствайте тази възможност за изпробване на нови подходи. Нашата препоръка е да изтествате метода „Обърната класна стая“, който разменя местата на традиционните урок и домашна работа. При него учениците се запознават с уроците си самостоятелно, а после под ръководството на учителя дискутират,
упражняват, прилагат и осмислят наученото.

Задайте на учениците предварително да изгледат видео урок от конкретна тема и да направят теста след него (важно е и да запишат грешните си отговори, ако има такива, както и резултата си от теста). Дискутирайте с тях възникналите въпроси и трудности по време на живата връзка и завършете с поставянето на практическа задача върху урока. В края на часа провокирайте учениците да се замислят над преживяното. Това ще Ви помогне заедно да изградите ефективни процеси за дистанционно обучение.

4. Помнете, че по-малкото е повече в някои ситуации
Във време, в което звънецът не се чува, а голямото междучасие е може би малко по-голямо от обичайното, е нормално да се питате как учениците могат да останат мотивирани. Ако в този период затрупате учениците с голям обем материал, рискувате те да се демотивират или да изпитат желание да зарежат подготовката напълно. Подберете няколко ключови теми, които желаете да обсъдите през конкретната седмица, и наблегнете на тях. Така и учениците ще разполагат с повече време да ги осмислят и да затвърдят наученото, и Вие ще имате възможност спокойно да подготвите следващите материали.

5. Забравете за перфекционизма
Знаем, че учителската професия за Вас е призвание и че винаги се стремите към максимума, но сега не е най-подходящият момент да се фокусирате върху перфекционизма. В настоящите извънредни условия трябва да се примирим, че дистанционното обучение ще е далеч от идеално. Важно е всички да дадем най-доброто, на което сме способни, предвид обстоятелствата и в рамките на здравословното.Вярвайте в себе си и в своя опит и бъдете сигурни, че целият Ви труд в сегашната ситуация неимоверно ще Ви помогне да израснете професионално.

ucha.se

Подобни публикации: