Архив

Календар

март 2020
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ в Румъния – още едно незабравимо приключение

logoo
От 23  до 29 февруари 2020 година екип от Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“, в състав:  ръководители  Виолета Петрова, Илияна Москова и Божидар Цулев и шест ученици – Борислава Златанова, Гергана Борикова, Евелина Златкова, Ина Манолева, Мария Стойчева и Теодора Томова взе участие в 6-дневна работна среща в град Плоещ, Румъния. Срещата бе по проект „Минало, настояще и бъдеще – спомени и мечти’’, по европейска програма Еразъм+, ключова дейност 2.

Домакин на срещата беше Colegiul Na?ional „Alexandru Ioan Cuza”(Национален колеж „Александру Йоан Куза“), в която  участваха и  партньорите по проекта от Полковице (Полша), Газиантеп (Турция) и Алмада (Португалия).

Първият ден  премина в пътуване на учениците и учителите и настаняването им в  приемни семейства.

Втория ден  бяхме посрещнати изключително емоционално с традиционни румънски песни и танци, изпълнени от солист, хор и ансамбъл на колежа. След това всички  участници  представиха своите видеа и презентации на тема – ’Tourism, Health and Entrepreneuership’ („Туризъм, здраве и предприемачество“). Чрез тях учениците показаха най-популярните  туристически дестинации в държавите си, най-известните бално-лечебни центрове и не на последно място – предприемачи, започнали от „нулата“, но сега известни в Европа и света.

Поредният ден от мобилността започна със  среща с кмета на град Плоещ – Адриан Добре. Той е млад, но и много амбициозен кмет, който активно взима участие в младежките инициативи в града. Работата по проекта продължи в училището-домакин. Интересна и полезна задача бе правенето на електронна книга със здравословни рецепти от всяка държава, която участва в проекта. След нея ученици и учители бяха включени в  обучение по техники за оказване на първа помощ. Последваха посещения на националните музеи на часовника и петрола в град Плоещ.

Четвъртият ден от срещата премина в пътуване до столицата на Румъния – Букурещ. Много  вълнуващи за нашата група бяха посещението на румънската Патриаршия и разказът на екскурзовода за връзките между България и Румъния в миналото. Всички участници посетихме „Домът на народа“ -Парламента, втората по големина административна сграда в света, а след това и Стария град.

Пътуване до град Синая бе приключението на  петия ден. Първа спирка бе манастирът в Синая. След това екипът посети замъка в Пелеш. Последната дейност на проекта за деня бе посещението на традиционна румънска пекарна, на име „Dulciuri Citite“, където учениците готвиха сладки пици и претцели.

Предпоследният ден  беше пряко свързан с работата по проекта и дискусии за по нататъшното му развитие.  Първата дейност, наименувана „Science is fun“ („Науката е забавна“), се състоя в една от училищните лаборатории. Екипите имаха възможността не само да гледат няколко интересни и популярни експеримента, а и да направят свои собствени. Последваха още  задачи – редене на 3D пъзели на най-известните румънски забележителности, изработване на мартеници и оригами. С интерес изгледахме  и пиесата, която изигра театърът на колежа. Академичната част на деня завърши с връчването на сертификатите за участие в проекта.  Церемонията по закриването на срещата в Плоещ се проведе под формата на вечеря на всички участници в проекта.

Освен задължителните занимания екипът имаше и свободно време, в което да посети избрани обекти от града и да опознае по-добре бита и културата на хората.

Пътуването бе  уникално преживяване и изключителна възможност за преоткриване на новите начини за размяна на добри практики и усвояване на нови умения. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Румъния, докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство. Най-голямо впечатление у екипа обаче оставиха хората и начинът им на живот. Срещата в Румъния създаде  приятелства, които ще продължат и след приключването на проекта.

 

                                                                                                                                  От участниците  в проекта

 

П.П. Дейностите се финансират по линия на Програмата Еразъм+. За съдържанието носят отговорност единствено авторите. Европейската комисия и Националната агенция не поемат отговорност за начина, по който представената информация може да бъде използвана.

 

Подобни публикации: