Архив

Календар

март 2020
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Проектно базираното обучение

След като извънредното положение прехвърли ученето в дигитална среда, на дневен ред е въпросът какво точно се прави във виртуалната класна стая.

Дали учителите я препълват с електронни материали, а учениците попълват тестове, които им връщат? Или дистанционното учене е добра възможност за тъй нареченото проектно базирано обучение?

Напътствията на министъра на образованието Красимир Вълчев са категорични. Той посъветва многократно гилдията да се възлагат на учениците проекти, преди да се вземе съответният урок. Така изпълнението на заданието ще предполага изследователска работа, търсене на информация от различни източници, съпоставяне, анализ на данни, систематизиране и презентиране – все умения за практическо прилагане на наученото, които липсват на българския ученик според резултатите от всички изследвания на PISA.

Освен че така ученето е по-ефективно и практически насочено, вместо да се свежда до заучаване и възпроизвеждане на голям обем от информация, след края на извънредното положение ще отнеме два пъти по-малко време да се вземе същият материал, казва министър Вълчев. Децата вече ще са усвоили голяма част от него, и то през личния опит. Това е още един плюс на проектно базираното обучение, защото провокира личното отношение на ученика към темата, собствен подход, креатив.

В условията на дистанционно обучение претрупахме децата със задания и дейности, като всеки учител поотделно им праща електронни ресурси и изисква обратна информация. Залита се той да постави в центъра собствения си предмет и подход. Чрез проектно базираното обучение се опитваме да избягаме от това и да поставим в центъра уменията.

Целта е учениците да осъзнаят силата си да се подготвят сами, а учителят само да направлява и да наблюдава процеса.Децата да са разделени по двойки, като всяка работи по определена подтема и трябва да оформи представяне. В конферентна връзка с учители са дават насоки и опорни точки – линкове с източници, които могат да ползват.Всеки от преподавателите е определил критерии, по които ще наблюдава работата.

Освен че са подбрали много добре какво да включат в презентирането, учениците имат възможност и да изградят гражданска позиция.Проверява се как децата се ориентират в различни източници, как извличат и систематизират информация. Изводите, до които ще стигнат чрез работата по проекта, са по-важни. И ще са техните.

Не е проектно базирано обучение да предадеш урока и после да накараш децата да направят проект по него чрез визуализация, а да ги накараш да извършат изследователска работа и така сами да усвоят по-голямата част от материала.Темата на подобно задание трябва да е свързана с учебното съдържание, но и с реалния живот. Освен това трябва да се представи пред широка аудитория.Даваме само идеята и ги държим заети с мисии, обобщено в едно изречение .

marica.bg

 

Подобни публикации: