Архив

Календар

април 2020
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Прочетено в Кан академия

Трудовата характеристика на учителите по цял свят ще трябва да се пренапише, заради новата ни неотменима отговорност – тази да можем да реагираме в екстремни ситуации и да продължим работата си дистанционно. Образователната система в тази ситуация е най-живата част от обществото ни и този път включва и родителите в учебния процес. Сега е важно учителите и родителите да намерят общ език за всичко онова, което не им харесва в системата, и заедно да застанат зад множество реформи

Не съм сигурен, че има криза на авторитета. По-скоро учениците ясно показват, че системата има нужда да се промени. Време е възрастните да се запитат искрено защо учениците показват незаинтересованост към ученето. Защо ни е толкова важно, на нас възрастните, децата да заучават наизуст конкретно съдържание, в точно конкретен момент? Процесът на учене е строго индивидуален и личен, и изисква повече подкрепа, отколкото презентиране на ново съдържание. Иска ми се да виждам повече учители, които работят с учениците си на ниво процес. Това би означавало фокусът на работа да е не е толкова върху възпроизвеждането на конкретна информация, а върху развитието на уменията за учене, насърчаване на самостоятелността и индивидуалния напредък.

Нека се замислим сериозно: децата не могат да “загубят годината”. Те могат само да пропуснат да научат някакъв брой неща за определен период от време. От друга страна обаче, неочакваните ситуации, смяната на средата и любимите за децата дигитални инструменти стимулират мозъка за изпробване на нови начини за учене и справяне с проблемите. Всъщност децата могат да научат много повече сега, тъй като използват повече източници и ресурси за информация. Ориентирането в множеството дигитални платформи и инструменти може да е сложно за повечето родители (и учители), но за децата е начин да развият добри дигитални умения и умения за самостоятелно учене. Те са особено полезни за тяхното бъдещо образование и кариерно развитие.

За много хора ранното онлайн обучение е плашеща идея. Но нека погледнем тази идея през следната призма – нуждата всяко едно дете да изгради здравословни навици за работа с технологии. Тогава отговорът е – стартирайте онлайн обучение при първа възможност. Не бихте ли предпочели вашите деца да опознаят първо приложенията за учене и развиване на умения, преди да се сблъскат с елементарни игрички и клипчета в интернет?

https://www.graziaonline.bg/grazia-mama/15197/covid-19-i-distancionnoto-obuchenie

 

Подобни публикации: