Архив

Календар

април 2020
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Тестове

Онлайн преходът се случи внезапно и механично, без необходимата комплексна промяна на методите на обучение, но тази промяна показа, че технологиите и възможностите са налице. Когато кризата отмине и децата се върнат в училище, не бива да забравяме наученото по време на кризата.

В идеалния случай училищата биха имали платформа за онлайн обучение, която използват по принцип за домашни, изпитвания и споделяне на учебни материали в хода на нормалната си работа. Настоящият извънреден режим на работа може да насочи много училища именно натам, особено ако моделът на обучение от разстояние се окаже успешен и работещ.

Притесненията, свързани с валидността на получените знания и тяхната проверка е един от основните въпроси. Единственият начин да се гарантира честността на един тест е презумцията, че учениците работят от вкъщи, без да имат допълнителна помощ.Това може да се гарантира от камера, присъствие на родител по време на теста и евентуално повторно изпитване върху резултатите.

И, макар че имат достъп до материала, на който биват изпитвани, форматът на изпита може да бъде създаден така, че да се изисква владеене и разбиране на материята, а не заучен материал, както и да бъдат ограничени от време за отговор. Тестът може да бъде направен по-достъпен за работа онлайн и разделен на 2 части.  Макар, че при борба срещу организирана методология на учениците от целия клас единственото решение е въпроси и отговори, които се предоставят само на един ученик. Уникални въпроси за текущата година.  Разместването на въпроси и места за отговори не работи.

Абсолютно никаква причина няма който и да е тест да се провежда в училище. Нищо не пречи тестовете и изпитите да са за време в ситуация, в която учениците предварително знаят въпросите и отговорите за тях. До самият изпит може да са ги проигравали стотици пъти, както при шофьорските изпити. Играта вкарва интерес.  Даже е още по-добре ако децата знаят и могат да използват учебници, компютри, различни източници. Както ще им се наложи след училище. Ако въпросите и отговорите са направени интелигентно след края на този процес  в главите на учениците ще са останали най-важните неща.

И кой е казал, че тестовете задължително трябва да са за оценка. Те може да се използват за целеносочен преговор в игрова ситуация. Отборни битки в стил Кахуут.  Всъщност онлайн системата е  по-важна да се превърне в колекция със задачи, презентации, връзки, откъдето ще се черпят знания във всеки един момент. Споделени знания от решени домашни, достъпни за всеки. Кой е казал, че само учител може да има достъп до написани есета, създадени презентации.  Организираност и споделеност са по-важни в йерархията от думичката контрол.

Подобни публикации: