Архив

Календар

април 2020
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

3 стратегии за развиване на четивна грамотност по време на коронавирус (и не само)

Стратегия 1: Учениците задават въпроси по текста


На учениците се дават няколко минути за прочитане на текст (времето се определя от дължината му и сложността за конкретната група деца). След това всеки ученик трябва да измисли и напише поне два въпроса, свързани с ключовите моменти от текста. Времето за това е 2 минути. Когато всички са готови, 2-3 ученици четат въпросите си, а останалите трябва да намерят отговорите в текста.

Стратегия 2: Създаване на връзка с нещо преживяно


Учениците прочитат внимателно предварително подбран текст. След това в рамките на 10 минути получават задача да го свържат с нещо преживяно, като включат и няколко провокиращи ключови думи. Когато са готови, трябва да използват ключовите думи, за да напишат провокиращо заглавие и подзаглавие на текста, които да съдържат уникална идея. Резултат: Заглавие на текст (провокиращо) заедно с подзаглавие, което показва разбиране на ключова, уникална идея.

Стратегия 3: Задаване на един и същи въпрос 10 пъти и даване на различен отговор всеки път


Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява на учениците да измислят идеи, след като изчерпат клишираните и често срещани отговори. Тази стратегия е подходяща за индивидуална работа след поставяне на задачата от страна на учителя. Учениците записват въпроса и си го задават наум 10 пъти, като всеки път трябва да дадат нов отговор. Записват отговорите си, които всъщност се превръщат в идеи, които могат да развият. Обикновено първите един-два отговора са очевидни и очаквани. Но следващите са истински креативни и нестандартни. Учениците трябва да бъдат насърчавани да мислят наистина свободно, без ограничения, трябва да запишат и най-странните си хрумвания. Важно е въпросът да е добре формулиран, за да дава възможност да се измислят различни отговори, да не е тип „да/не” въпрос, а зададен с „как, защо, по какъв начин” и т.н. Резултат: Учениците имат десет различни отговора/решения на един въпрос. Генерирали са 10 идеи самостоятелно.

Подобни публикации: