Архив

Календар

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« юли   ное »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

С повече упоритост и много решени задачи всеки може да стане програмист

В Европейската седмица на програмирането се постарахме да запознаем 8А клас /Икономист-Информатик/ и 8Б клас/Организатор Интернет приложения/ с това какво означава да бъдеш програмист и да пишеш КОД. Учениците от 11А клас Христо Неделков и Стилян Велков, които от почти година учат и в СОФТУНИ отговаряха на импровизирана анкета от въпроси.

Осмокласниците с интерес слушаха отговорите за това какво е да си програмист, какво ги е запалило да пишат код, как се става добър програмист и кой от езиците за програмиране е най-лесен за започване. Христо е Фен на Javascript и УЕБ технологиите, а Стилян като добър математик се е насочил към Pyton , изкуствения интелект и обработката на огромни количества с информация в БД.

От двамата разбрахме, че от всеки може да стане програмист, само трябва повече упоритост и много практика в решаването на задачи/според Христо по минимум 2 часа на ден/. Според тях нищо не може да се сравни с усещането на решената задача, която с часове е мъчила мозъците им, а решението се е крило в нещо съвсем малко. Победили са , защото са продължили да опитват достатъчно дълго време и не са се отказали.

Програмистите имат доста такива периоди, в които са били пред отказване, но любовта и идеята, че вършат нещо което им харесва ги е задържало. Според Стилян Pyton e лесен за начинаещи, защото има синтаксис близък до Английския, а според Христо езикът няма значение , програмирането е логика и подреденост, както и непрекъсната оптимизация на КОД.

Според двете момчета Програмирането решава проблеми, които разделя на достатъчно малки и ясни парчета, за да може след това да бъдат преобразувани в код и примерът, който дадоха на учениците провокира логическото мислене в 8-класниците.Срещата завърши с обещание за НОВО състезание в ЗПГ след година в следващата седмица на кода през 2021 година.

Интервю

галерия

Подобни публикации: