Архив

Календар

декември 2020
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

За едно момиче, което намери своя втори дом в ЗПГ

„Обръщам се за всеки, който един ден иска да е тук – на моето място или си мисли, че ей така съм номинирана:Мобилизирай се и работи, бъди навсякъде, прави всичко, изгради си обширна обща култура, ако трябва се лиши от свободно време или сън, каквото и да ти казват не спирай и преди да се усетиш всички ще знаят името ти!“ - Bobby Golden

Борислава Златанова от 12В клас е 10-тият победител в церемонията ученик на годината в ЗПГ. И това е логично продължение на всичко, което Борислава показа и направи на територията на нашето училище. Тя показа , че когато силно желаеш нещо и действаш неуморно по реализацията му, то няма сила, която да те спре. Само, че почти никой не достига до втората част на тази максима – за да стигнеш дотук си преминал през дълги периоди на изграждане на характер, знания и умения.

Всичко започна още преди Борислава да стане ученик в ЗПГ. Помня как с г-н Терзийски минавахме на редовните си агитационни обиколки в основните училища в Сандански. Тогава едно момиче обяви пълната си увереност, че ще учи в ЗПГ, в паралелка контрол по качеството на храните и напитките, защото обичала предмета Химия. Това беше първото, което разбрах за многото таланти на Борислава. Продължихме с поредица от инициативи в училището, в които канехме да участват 7-класниците от града. Идеята беше да се покаже какво предлага като възможности ЗПГ.

Отново Борислава не пропусна нито една проява и показа част от това, което може да се очаква от нея в следващите 5 години. Ако има възможност за изява , то тя не я пропускаше. За да стимулираме другите, дори не и присъдихме наградата за най-добър фотограф, а от снимките си личеше, че има заложби в тази посока. И така на 15 септември едно момиче се появи и изяви желание да снима, без да има и един ден в новото училище.

Какво прави Борислава ПОБЕДИТЕЛ в почти всяка ситуация в която участва. Може би това, че има прекалено много енергия в себе си и това я кара да не се свърта на едно място и непрекъснато да прави разни неща. Нещо повече – тя обича да прави тези неща. Когато няма кой да свърши работата в училище, тогава се появява нейната неоценима помощ. Малко са хората, които могат да се справят с нейния темперамент, но успеят ли се получават необикновени неща.

Нейната прямост винаги се появява в поредната битка, която води, и сигурно това ще разсърди някого, в битката винаги има жертви. Който успее да разруши тази стена, която всички изграждаме за да не бъдем наранени, получава една добродушна и всеотдайна Борислава, която се раздава за приятелите си . Всъщност само трябва да влезеш в нейният ритъм на по-грубички закачки, с които те изпробва дали сте от една порода. Иначе, ако трябва да открие бизнес един от вариантите би бил писане на свръхдълги пожелания за рождените дни на нейните приятели. Удава и се, забавна е и има чувство за хумор, вкарва голяма емоция и определено е добра в това.

Ако се разтърсите в интернет ще попаднете на всякакви инициативи в които е участвала. От литературни конкурси2  , създаване на презентации, 2 , 3,  олимпиади и състезания. Тя се пробва във всякакви предизвикателства, което е втората  най-добра стратегия в света. Отдавна е проумяла в какво е добра и знае кои са силните и страни. И много добре разбира как да се възползва от тях. Няма как човек да не излъчва самочувствие когато е наясно с тази велика тайна.

Тя има сила в себе си, излъчва я и околните го усещат. Може би защото няма прегради в съзнанието си. Когато поиска нещо, просто се впуска и си го взема. Напред и нагоре, пък да става каквото ще. Това е най-правилната стратегия на този свят. Както сте забелязали в повечето ситуации постига намеренията си, точно заради това. Когато човек действа и го прави със силно желание и енергия, тогава трудно някой може да го спре.

Тя е определено е един от най-добрите фотографи в училището и много от снимките по-проявите в училището са нейни. Има поглед върху детайлите  и може  да се представи прекрасно в ролята на дизайнер. Прави детайлно изпипани презентации. Фен е на света на Хари Потър и има развинтено въображение. Разказите и есетата и са забавни, картинни и увлекателни. Има дарба в това отношение!

Може би прекалено много иска да е начело и да ръководи парада, но няма как – тя е естествен лидер.  Това си има своите предимства и отговорности. Тези, които командват не винаги са най-доволните хора на света. Отборите имат нужда от хора като нея, които повеждат битката и благодарение голямата и практика в подобни предизвикателства за нея не представлява трудност да излезе на сцената и да изложи идеите на екипа си пред публиката. Прави го с много емоции и това работи в нейна полза.

Един стратег на военните действия беше казал – може да загубиш сражението, но да спечелиш войната, или обратното.  Войната са ценните неща в живота. Преценката кога не си струва да спечелиш, и кога задължително трябва да загубиш е изключително трудна, но едно от най-ценните качества, което е нужно за да бъдеш един успешен човек в бъдеще !!!

Струва ми се, че Борислава започва да го разбира и все по-малко се впуска в битки, които ще и донесат пирови победи. Впрочем има още една ценна стратегия, която Борислава предлага – ПОМАГАЙ. Тя използва енергията и силите си за да помага на  учителите и учениците в ЗПГ. Можете да го смятате като влог в бъдещето. Тази помощ винаги се отплаща. На кой не му се е случвало да изпълнява прищевките на учителите. За мнозина това е загубено време. Други ще ви кажат, че това учи на търпение, както и до практикуване и затвърдяване на положителни качества и умения.

Води до увеличена съобразителност и до опознаване на качествата на отсрещната страна. От досега си с различни хора, възприемаш части от тях, а Борислава много добре разпознава това, което се харесва, разпознава отличните продукти, отличните идеи, отличните представяния и ги вкарва в арсенала с оръжията си.  След това с упоритостта, която притежава успява с голяма скорост да се доближи до този оригинал. С тази упоритост успява да накара повечето хора да я харесат и да я приемат такава каквато е, независимо от особеностите на характера и !!!

Цялата тази амалгама от придобити умения и развити таланти се оказва подходящата комбинация, която носи успехите на Борислава. Развити са с много часове целенасочена работа и упорито подобряване, докато се е впуснала в поредното предизвикателство. Тя знае и вярва, че може, дори другите понякога да не го вярват. Позволява си да си поставя понякога привидно невъзможни цели. А това е поредното нещо, което я води напред. Предизвикателните цели ти донасят нови порции енергия и израстване.

Борислава Златанова е едно необикновено момиче с много енергия, въображение, сила, поглед в детайлите, което се впуска в реализирането на всякакви идеи и желания. Вече знае много  за себе си и своите качества. Има високи цели пред себе си, а това е последното задължително нещо за да успееш в живота – когато знаеш накъде си тръгнал, не те е страх да опиташ, и действаш с цялото си енергично, необятно въображение. Тогава пристигаш на точното място.

„Изисква се голяма сила да се гордееш със себе си и да се приемаш, когато знаеш, че в теб има нещо необикновено.“ – Абигейл Тартелин ?

Подобни публикации: