Архив

Календар

март 2021
П В С Ч П С Н
« фев   апр »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Подарена свобода

Трети март е денят на подарената свобода.
Повечето от онези велики българи, за които свободата е била важна, не са я доживели. Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Ангел Кънчев, голяма част от опълченците…
И така през 1878 година свободата е била подарена на онези, които всъщност не са я искали. На преклонените главици, на хаджииванчохаджипенчовците.
На хората, които са смятали Ботев и Левски за безумци.
Всъщност свобода не се празнува. Тя е всекидневен избор на личността.
От едната страна е веригата и сигурната паница с помия, а от друга страна е щастието да вървиш изправен и да бъдеш, какъвто искаш.
Дали мнозинството от днешните българи предпочитат свободата пред веригата и паницата е много тежък въпрос, на който не искам да отговоря.
Свободата не може да е нещо, за което се сещаме веднъж в годината.
И сега да се огледа човек ще разбере, че все още никой не си иска свободата. Това, че на днешния ден се демонстрира всенародно публикуване на снимка със знамето и цитат на поет-революционер, не означава, че утре отново няма да се върнат към робското ежедневие с маска на лицето и ограничен достъп до заобикалящия ни свят.

Иво Сиромахов 

Коментари :

„‘Свободата не е съществително, както казват филолозите.Тя не е остър знак повелителен,както мислят демагозите.Тя е страшно и мъдро безумие, тя е въздухът, кълнът на зрънцето.
Тя е риза с дупка куршумена, през която се вижда слънцето!“Вярвам, че България, въпреки всичко, ще оцелее.Нямам с какво да подкрепя вярата си освен с обичта си към нея…“ Валери Петров

Столетов казва, че един български опълченец е бил за поне пет-шест подготвени воини. От 16 до 60 годишнини безумци с “железни гърди” сигурно заради сърцата.Може все пак емоцията на един такъв ден отприщи нещо добро и да се сетим , че има нещо , което ни свързва !

Свободата са я искали и е била подарена на най-богатите хора , които са взели и политическата власт. Що се касае до народа на него му е все едно на кого ще се кланя.

Не можете да приемете че не всички хора са герои. Някои трябва да омесят хляба, да ушият дрехите, да изковат сабите на героите. Да възпитат новите герои. И всички те са борци за свобода, макар и анонимни.

Свободата винаги е била подарявана от тези които са имали изгода! До ден днешен е позволено да имат изгода да решават бъдещето на Родината

Власт, поквара, химера, цена… стойността на човешкият живот е неизмерима.
Най-страшно е, когато лудостта вземе връх и доведе до самозапалване или агресия в името на нещо, дори и свободата. Тогава…тя се обезценява.
Кое е по-добре – подарена свобода или живот под турско управление?Въпросът ти е уместен. Но когато свободата е подарена, робът решава, че тя е даденост и продължава да живее като роб.

Личностите,които са се борили за свободата със сърцето си не са имали възможността да я изживеят,а са я подарили на тези,които не са я искали. Тогава цената на свободата не е ли самият живот?

За свободата са загинали хиляди опълченци и мирни хора. Това е била цената, която нашите предци са платили. След това са последвали всички събития и войни за освобождаване останалите под чужда власт български земи, с което нашите деди ясно са показали, че се борят за свободата.

Какво значи подарена? Подарена от боевете край Плевен и Шипка…подарена на според Вас незаслужилите и чакащи подаръци Стамболов, Захари Стоянов и Каравелов ли?

И само след 7 години същите тези „роби“, които са избягали от четата на Ботев, разбиват за дни сръбската армия след марш-на-скок през цяла България, а Турция даже не посмява да се намеси да не яде бой и тя. Ти да видиш! Не е лошо да гледате цялата картина, а не само няколко фрагмента, сочени с крясъци от пишман-авторитети!

Свобода?!Относително понятие.Истинската свобода е духовната свобода всичко друго са празни приказки.Винаги е имало водачи и рая винаги и навсякъде!Не можеш да обвиняваш раята защото без нея водачите са нищо както и обратното.Има възвишени души има души които са ниско долу в калта има и смирени души но това не значи че са в калта.Много е лесно да даваш определение и много трудно когато те определят.Живота не е сентенции.Живота е училище за всеки един .Един се учи бързо друг бавно но крайната цел е една и съща духовно усъвършенстване.Материална свобода не съществува защото си зависим от всичко !Пари ,жена ,деца,шеф,жилище,данъци,предрасъдъци и т.н. За да подариш нещо значи си го имал и си го дал от сърце и не търсиш облаги и благодарности…..

ИВО СИРОМАХОВ -facebook

Подобни публикации: