Архив

Календар

април 2021
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

ЗАЩО да избера професия СПЕДИТОР-ЛОГИСТИК

Спедитор-логистик  е професия, която развива много умения в хората, които я практикуват. Не си мислете, че това е човекът, който притежава няколко камиона и на приятелски начала пренася товари от една точка до друга. Цялата работа е много по-комплексна – фирмата, която се занимава с логистика може изобщо да няма превозни средства и да стои като един посредник между клиентите и компаниите за товаропревоз.

В днешните дигитални времена всичко е измислено – има ги електронните системи. Регистрирали са се всички – спедитори и транспортни фирми. Конкуренцията е огромна. Може да се каже на континентално ниво. Тогава, защо бихме избрали тази професия и за кой е подходяща.

Първо това е професия, която може да се практикува от всяка точка на света. Има хора в България, работещи за американски фирми. Знаещите език в модерните технологични времена може да работят от в къщи в провинциално градче в България и да се възползват от предимството да взимаш голяма заплата с по-ниски разходи, сравнени на база Европа и Америка.

Какво те прави конкурентноспособен на този пазар – основно знанията и личната комуникация.

Комбинативното мислене може да ти позволи да реагираш на момента и да разкачиш ремаркетата на паркинг, когато няма кой да ги приеме. Така няма да губиш на празен ход времето на камионите и ще печелиш пари. Логистика в действие.

Фирмата може да предостави всякакви условия на независимите превозвачи. Да им плаща данъците и осигуровките, или да работят на парче, на повикване и граждански договори. Да прецени дали да наеме човек за счетоводството, или все още да се възползва от външните услуги. Икономическото разбиране на нещата е задължително.

Психологията може да ти помогне, за да наемеш правилните хора, които няма да откраднат или изоставят стоката. Или такива, които нямат семейни задължения и ще работят по коледа и великден. Личната харизма може да създаде приятелства, които се отплащат -  в моменти на големи натоварвания, превозвачът да избере твоята оферта, когато има няколко на разположение. Или клиентът да те потърси, защото ти вярва, че няма да го предадеш.

Когато се оправяш и с транспортните системи, знаеш кога и къде може да има задръствания, може да съставиш най- оптималния маршрут, в който връщането няма да е на празен ход, а ще товариш от място, близко на това, в което си в момента. Отново логистика.

Така, че възможностите са много – може да си диспечер в такава фирма и да работиш за друг, възползвайки се от качества като креативност, бързина и комуникативност. Може да почнеш и от другата страна в транспортна фирма и да търсиш подходящите оферти. Логистиката е нужна навсякъде. А за да си превозвач, често ще ти трябват хора, които разбират от митници, граници и правилно попълване на документи. Трябва и да разбираш какви стоки и при какви условия може да се превозват.

Професията е комплексна и трябва да имаш познания по маркетинг, мениджмънт, право, транспорт, логистика. Спедиторските и логистичните услуги са преди всичко ИКОНОМИЧЕСКИ дейности. Това са всички услуги, отнасящи се до транспорт ,консолидация, складиране, обработка, пакетиране или дистрибуция на стоката, също така предоставяне на консултантски услуги свързани с тези дейности, включително по митнически и финансови въпроси, деклариране на стоките, осигуряване застраховка на стоката, както и събиране или осигуряване на плащане или документи свързани със стоката.

Спедиторските услуги включват също и логистичните услуги, осъществявани чрез модерни информационни и комуникационни технологии свързани с превоза, обработването или складирането на стоката, т.е. цялостно управление на веригата на доставките“.

Без ИТ технологии нито един Спедитор-логистик не може да изпълнява нормално задълженията си в 21 век. Съвременната логистика е електронна и почти всичко/дори маркетинг и реклама/ преминава през Интернет и владеене на новите дигитални инструменти за работа.

Професия Спедитор-логистик, съчетава икономическите знания с доброто владеене на ИТ. Така освен, че ще получат професионални знания за счетоводството, маркетинг и основите
на икономиката, учениците ще изградят широки умения в областта на логистиката,организацията и управлението на процеси, както и за информационите системи, управляващи и координиращи работата на фирмите за спедиция и логистика. продукти. В днешно време всички имат достъп до информация, капитал и ресурси, но доброто управление и логистика, създава допълнителната стойност, която печели клиентите.

 

Подобни публикации: