Архив

Календар

декември 2017
П В С Ч П С Н
« ное    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Вечният спор

Няма съмнение, че хелуин завзема все повече територии. Будителите се завръщат на терена на държавната вълна. Въпросът е колко ефективна е тази контраатака. Думите, дори в невръстна възраст са си просто думи, а не осъзната необходимост. Навик без почва под краката си. Дяволития светия се промъква в главите на подрастващите без никаква съпротива. Дядо Будител трябва да се напряга с доста усилия за да не изгуби служебно по-точки.

Цялата игра е в полето на точния превод. Има една значителна групичка от деца, която кипи от енергия. Цялата тази взривопасна смес под формата на хелуински постери е живо доказателство за това.Те имат страхотната нужда от цел и посока. Само трябва някой да им я даде. Биха се включили в отбора на добрите, но ако такъв не се появи ще бъдат претопени в групата на вече облъченото мнозинство.

Как да отрият своята зона на щастието. Доброволната им зона на действие, защото силата е позволена до първото задължително посещение. Нека да измислим нещо мащабно, екипно, състезателно, игрово занимание, приличащо на хелуин. Нека всеки месец е тематичен и си има свой ден на действието. Само действието остава отпечатъци в съзнанието на тези младежи от 21 век. Накарайте ги да вършат добри дела. Нека ги оставим да измислят своя свят .

Така си го представям. Училището предоставя определена сума с пари, за ученически проекти. В края на месеца ученическите отбори представят идеята си пред жури и победителите получават възможност да реализират това, което са намислили. Може да се променят параметрите и да се кандидатства отново. Ще спечели този, който успее да убеди журито. С най-добрите компоненти на практичност, полезност, емоционално презентиране и екипна работа. Искаш да промениш нещо около себе си. Заповядай при нас. Пребори се с другите. Докажи ефективността на идеята си.

Четвърта индустриална революция

Как се променя светът ни?

Огледайте се. Светът наоколо може да изглежда неподвижно, неумолимо място. Но не е. С най-лекия натиск на правилното място той може да бъде преобърнат. Трудно е да се отгатне точният момент, в който откъслечни събития се сливат в едно действие, в който еволюцията прелива в революция.

Ако първите две технологични революции се разпростират в рамките на три века, последните две се случиха само в рамките на три десетилетия. След дигиталната революция в края на 80-те днес вече сме отвъд прага на следващата голяма революция.Най-общо, идеята е същата като при останалите индустриални скокове: по-бързо, по-ефикасно, по-интелигентно производство, с по-малко човешки труд. Или изобщо без, казват някои. Четвъртата стъпка в индустриалната революция повдига въпроси как изкуственият интелект да се интегрира в системата, как да ориентират различните бизнес сектори към промяната, как ще се генерират новите работни места.Това не е светът утре. Това е светът сега

Машините отдавна са навлезли в индустрията. След изобретяването на парната машина през ХIХ век и масовата електрификация на поточните линии през 70-те години на миналия век машините започват постепенно да заместват ръчния труд. Различното днес е, че сме на прага на революция в изкуствения интелект, която позволява все повече компании да изграждат цялостна онлайн система на производство, в която хората са все по-малко.Механизацията на процесите води до отнемане и отваряне на нови работни места: ще са нужни специалисти, които да наблюдават действията на роботите, да откриват креативни решения на проблеми, да асистират при нужда.

Има човешки и технологични фактори. Автоматизацията и адитивното производство (като 3D принтиране) от една страна и редуцирането на работна ръка и застаряването на населението от друга. За жалост, двете групи си взаимодействат по начин, който само подсилва ефектите им негативно. Какво се случва с процеса на производство? Цената на човешкия труд няма да пада, но тази на технологията, това, което машините могат да свършат за едно евро, пада драстично. Все повече процеси, особено рутинни такива, ще бъдат автоматизирани. Затова и ролята на човека ще намалее.

Най-добрият пример: iPhone. Той до голяма степен се изработва от китайската компания Foxconn. Foxconn наемаше милиони работници, но в момента преминават към фабрики, които са почти изцяло роботизирани – по-малко от 10 хил. души наблюдават работата на стотици хиляди машини.

В същото време адитивното производство означава, че няма да има нужда производството да е там, където цената на труда е най-ниска. Можеш да произвеждаш там, където е пазарът – няма нужда да произвеждаш там, където трудът е евтин, и след това да инвестираш в логистика, за да може накрая всичко да бъде сглобено в Германия или САЩ. Можеш да направиш дизайна и след това машина на мястото на пазара да произведе продукта бързо, можеш да сменяш различни дизайни и модели вместо всеки път да инвестираш в нова машина.

Това означава, че проблемите в бъдеще няма да са свързани със самото производство. Никой няма да премине бързо към роботиката. Креативност, интерпретация, решаване на проблеми, дизайн – производствената част е лесна, но креативната част не може да бъде заменена

Цифровите технологии имат две нива на възприемане. Първото е как можем да правим нещата, които правим, по-добре. Второто е осъзнаването, че с тях можем да правим нови неща.

Данните са единствената валута, най-важното нещо за всяка компания. В миналото беше много важно колко струва работната сила или материалите. Днес трябва да си зададем въпроса колко струват данните. Ключовото обаче е цялата информация да е обединена, за да дава реална представа.

Промените по отношение на автоматизацията вече намаляват нуждата от умения за решаване на повтаряеми проблеми, повече блага се създават с по-малко усилия и влиянието на „големите данни“ се увеличава, докато фирмите работят с мениджърски постулати от 70-те години на миналия век, които се базират на похвати от 30-те години.

За младите хора от постинтернет поколението трябва да се знае, че са лоялни към проекти и отделни задачи, а не към конкретна компания. Затова нашите фирми трябва да заменят йерархиите с мрежи, планирането с даването на възможност да се взимат решения и криенето на корпоративни тайни с прозрачност.

Ключовите клъстъри от компетенции, които трябва да бъдат преподавани на учениците, са няколко: как да си поставят и изпълняват целите, способността да поемат отговорност за себе си и за света около тях, както и как да разберат какви са техните стремежи и на какви ценности се основават

Време е всички да се замислят какво ще се случва и как да се адаптират към новия свят.

capital.bg

Изпит в Софтуни

По новия закон учителите вече трябва да трупат кредити, които получават при преминаване на задължителни обучения и квалификации. Така се озовах в софтуерния университет и преминах курс  “Увод в програмирането за учители“, официално одобрен от МОН, с продължителност, равностойна на 2 кредита.

Идеята беше да ни запознаят с тяхната концепция за това, как трябва да се преподава програмиране в училищата.  И въпреки, че изискванията за кредитите бяха в методическа насока и това как да направим изпитни задачи, трябваше да се явим и на малко препитване.  Като освен изработване на 6-те тестови задачи от домашното, се изискваше и решаването на поне една от задачите в изпитите на Софтуни.

Явих се фактически на редовният им приемен изпит  и мога да споделя впечатленията си от него.

Място : На картата изглежда по-далече  от автобусните линии, отколкото е в същност. Определено спирка Дианабад на рейс 314 е най-близкият вариант. Може да дойдете и по-късно. Няма опашки, а и изпита започна с 15-20 минути след обявеното начало. Регистрацията е онлайн и ти запазва случайно място в избраната от теб зала.

Предварителна подготовка : Добре би било Софтуни да пусне предварителен изпит в реална ситуация, не във вида преподавател да решава изпитни задачи, а всички останали да гледат. Репетицията на изпит с даване на парола, използване на джъдж система и таймер е много по-сериозен вариант. Даването на част от точките за пробният изпит в общата оценка, също е добра идея.

Асистентите-квестори:  Опитват се в началото да обяснят условията на задачите, но така само се губи време и се изнервят още повече присъстващите на изпита. Те никога не биха попитали нещо в началото, преди да започнат да решават задачите и да се сблъскат с определен проблем.  Още повече, че познават видовете задачи от предварителната подготовка.

Задачите : Не са подредени по-сложност, а това води до паника и загуба на концентрация. Когато установиш, че времето си минава, а ти си стоиш на първа задача, това не ти вдъхва особена увереност. Накрая не ти остава време за последните задачи и не е особено приятно като видиш след края на изпита, че си могъл  да ги решиш . Добре би било Софтуни да подреждат сложността. Така със сигурност ще има повече преминали през този изпит.

Преписване: На този изпит имаше проблем с програмата, която следи действията на кандидат-студентите в интернет. Изкушението без нея е твърде голямо, за да устоят кандидатите и да не се пробват при използването на външна помощ.  В крайна сметка, обаче Софтуни са прави. Дори да получиш диплом, ако нямаш знанията, не ставаш. Тях не ги бърка, защото си получават заплащането за всеки преминат курс и  изпит. Събраната и систематизирана информация си струва всеки лев.

Детайлите : Дяволът е в детайлите. Това се опитват да направят от Софтуни. Вкарват някакви тънки моменти,които затрудняват решаването на задачите. Така лесното се превръща в трудно. Когато си от типа на бавномислещите като мен, тогава докато откриеш този тънък замисъл, ще използваш много повече време от предварително отпуснатото.

Четим код : Не се опитвайте да направите съвършен, идеално четим код. За това не дават точки на този изпит. Важни са само решените задачи. Така, че и променливи с имена a,b,c ще ви свършат работа и ще ви спестят ценни минути.

Когато блокирате на задача:  Опитайте се да решите следващата задача, или по-следващата. Но накрая спрете, защото ще се окажете с 4 решени до половината задачи и липсата на време за намиране на тънкия момент във всяка от тях. Хубаво е да разпределите времето си предварително и да го следите. Пробвайте и варианта с 5 минути почивка, пълен релакс и медитация. Целта е да се извика наново подсъзнанието и решението ще си пробие път към повърхността.

Резултатите : Играйте си с резултатите. Те са единственият ваш детектив, които ще ви даде улики. Извадете си всички възможни крайни варианти, защото там се крие тайната. Прочетете много внимателно условието. За да не пропуснете нещо. На този изпит условията може да са двусмислени. Затова добре си изяснете всички пътища и тълкувания на това условие. Дори да сте привърженици на другия вариант. Направете си труда да кодирате и по-малко вероятният. Може да се окаже, че това е истината на Софтуни.

След края на изпита : Не се отчайвайте, ако част от нещата не са се получили. Това е само поредният опит. Следващият път ще сте по-добре подготвени и няма да допуснете грешките на първото поклонение. Както казва Наков решаването на много задачи е единствения начин за да ги решите по-лесно и на изпитите след това. Така, че решавайте всеки ден, упорито и постоянно.

Learningapps.org – инструменти за създаване на интерактивни обучаващи материали

Какво представлява ?

Това е място, на което е събрана най-пълната колекция от инструменти за създаване на обучаващи материали. Работата с тях е изключително улеснена. Желанието на създателите е било да ви дадат шаблони, който да адаптирате спрямо идеите си. Можете да се запознаете с тях без никаква регистрация, но за да запазите приложение, създадено от вас ще трябва да се регистрирате. Сайта има интерфейс на български.

Бърз начин на използване .

Всеки инструмент има по три примера, които можете да отворите в режим на редактиране и буквално да замествате текста на заданията с ваш вариант. Можете да търсите в публикуваните материали в сайта и когато ви хареса някой, да изберете бутон създаване на подобно приложение. Има инструмент, който ви позволява да направите колекция от създадени преди това от вас материали с другите инструменти. Така можете да съберете създаденото от вас на едно място във вид на меню и да го подредите по категории

Изграждане на приложение.

Начинът на работа е следният. В началото се задава постановката на задачата. След това в описанието се задават съответните въпроси, отговори, елементи, групи. Можете да добавяте нови неща и да ги изтривате. Самите елементи може да са във вид на текст, изображение, видео и аудио. Верните или грешните отговори се ограждат в скоби, тиренца или по-друг начин.

Редакцията е възможна във всеки един момент. Можете да задавате последователността на показване на елементите и дори да обясните и дадете допълнителна информация когато ученикът е решил заданието. В краен вариант може да добавите помощ и подсказки, които се показват в горният ляв ъгъл или да използвате полето указание .

Предметни области.

Различните инструменти са по-подходящи в определени категории. Като инструмента маркиране на думи в текстове е особено подходящ за БЕЛ,  съвпадащите двойки, текст с пропуски, подреждане на елементи и кръстословици по Английски език, разпознаване на изображения, къде е това по География, числовата линия, бесеница по История,  групиране и класификация , групи в пъзел по Химия, Физика и Биология.  И такива като простото групиране и задачите с текст, които са подходящи навсякъде.

Използване в обучението.

Повечето от инструментите може да използвате директно в процеса на обучение чрез специален бутон, който показва на учениците как са се справили и им позволява да редактират и променят решението, докато открият пълния отговор. Обучаващите може да решат задачите с ваша помощ на екрана с мултимедия и след това самостоятелно на телефон или друго устройство. Накрая за да си припомнят идеята може да ги решат и у дома, защото всичко е в Интернет.

Вариант две, при липса на компютърна зала е използването на една или няколко безжични мишки, които са свързани с USB hub към лаптоп и мултимедия. Вариант три с безжична мишка и безжична клавиатура, за да се използват пълните възможности на приложенията е по-скъп и труден за осъществяване. Вариант 4 – зареждане онлайн и използване след това без интернет.

Откъде и от какви устройства може да се използва ?

След като сте завършили продукта си, получавате линк, който можете да разпространявате по различни начини. Можем да го изпращаме директно, да прикачим в меню на сайт или да сложим в презентация. Можем да го използваме  като вграден обект в блог или да го отворим на устройство с интернет връзка и след това да го използваме в друга зала, офлайн. Дори да се възползваме от линк под формата на QR код.Има възможност да отваряме приложението на всякакви електронни устройства/смартфон, таблет, лаптоп/.

Можете да създавате класна стая, в която да регистрирате своите ученици. Ще получите потребителско име и парола за всеки от тях. След това може да добавяте приложения /ваши и на други хора/ в папката на класа. И да следите дали учениците са решили задачите в приложенията. Папката на класа позволява да споделяте с учениците всяко приложение, което сте харесали или създали.

Връзки :

https://learningapps.org/ - основен сайт с колекцията от шаблони за приложенията.

https://123apps.com/ - за редактиране на pdf, audio и video , които след това може да вмъквате в приложенията.

http://wix.com - за създаване на сайт, където можете да слагате линкове и вграждате приложения.

www.blogger.com/ - за създаване на блог постове с вградени приложения

Подбрани примери от преводача на сайта на български

 

Обучение в Малта

Empowerment in ICT Skills – Making Use of Technology Tools

31.07.2017- 04.08.2017

От 31 юли до 04 август в St.Julian (Свети Джулиън), Малта,  взех участие в 5- дневен практически курс за Внедряването на информационните технологии в преподаването, с хорариум от 21 часа.Курсът за продължително професионално развитие бе по проект „ Направи технологията свой приятел ”. Този курс бе организиран  по европейска програма Еразъм+,ключова дейност1.

Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването.Участниците в проекта се включихме в практически семинари,интерактивни сесии и занимания в екип.Съвместната групова работа ни даде възможност да използваме ИКТ в часовете за създаване и използване  на ИКТ ресурси за преподаване и учене.

Първият ден от курса започна с приветствие от страна на директора на програмата госпожа Александра Мелконян.Тя ни запозна с възможностите на образователната институция ETI и с конкретните цели на нашето обучение.

Преподавателят ни г-н Марио Кордина  започна заниманията с общо представяне на различните видове възможности за комуникация и разнообразието на инструменти,които са полезни за успешното ? реализиране. Веднага пролича стройната му идея, която той представи в платформите за създаване на сайт и блог /в конкретния случай  http://wix.com  и www.blogger.com/ / . Те щяха да бъдат основа върху която може да се качват материалите, създадени с инструментите за обучение.

Още в началото си бяхме направили регистрация в google , която след това използвахме като вход в много от използваните  в обучението сайтове. Повечето инструменти предоставят готов код за вграждане в платформите за създаване на сайт и блог. От учителите не се изисква да навлизат в дебрите на програмирането с HTML код за да обединят всички свои продукти на едно място. Така в първите два дни успяхме да разберем основните функции на wix и blogger.  Как да си добавим меню и къде точно да вмъкнем генерирания код от съответния инструмент. Как да създаваме страници и публикации. Как  да добавяме елементи в самите страници и как да променяме параметрите им.

На  следващият ден се запознахме с https://learningapps.org/    и https://edpuzzle.com/,  където има богат набор от инструменти за създаване на интерактивно съдържание, което да се използва в уроците.  Там има богата колекция от вече създадени материали, които може да се използват за шаблон. Всичко може да се използва директно в сайта, или да се вгради в друга платформа.

С Еdpuzzle  се променя същността на видеото. С  този сайт можем да прибавим допълнителна стойност към него, закачайки въпроси и насочваща информация в определен момент от видеото. Тестовите въпроси и отговори може да покажат до каква степен е разбрана информацията и каква е предварителната подготовка за урока. Отговорите се изпращат директно в пощата на учителя и той може да си прави изводи и да поставя домашна работа под формата на интерактивно видео.  И понеже видео с големина повече от 5-6 минути става отегчително, инструмента има възможност да намали големината на избраното от youtube видео.

Learningapps  притежава изключителна функционалност от най-различни тестови формати. Те могат да се използват за утвърждаване на преподаваната материя в час. Интерактивни варианти във вид на съвпадащи двойки, задачи за групиране, времева линия, подреждане, текст с пропуски, текстови отговори,  до стандартният тест с избираем отговор. Има и по-сложни варианти във вид пъзел, кръстословица, отбелязване върху карта, бесеница, стани богат, двойки карти.

https://spark.adobe.com  е платформа за изготвяне на  публикации,  постове, страници и видео. Работи се изключително интуитивно. Има богата колекция от шаблони, правещи лесна реализацията на всяка идея. А идеята е точка първа, от която тръгва всичко. Липсата на идея прави неефективно използването на който и да е инструмент. Определено adobe са направили великолепен продукт с една идея над office колекцията.

В трети и четвърти ден се запознахме и с онези помощни инструменти, с които можем да обработваме елементи като видео и аудио. А те са съставни части на всеки обучителен материал. Типичен такъв се явява  https://123apps.com/   В този сайт лесно може да се записва, реже, съединява аудио и видео. Подобна роля играе сайта https://pdf.io/  при работата с pdf  файлове.  Изключително удобен инструмент за преобразуване от всякакви формати в pdf и обратно. Тук е полезната функция за извличане на страница от pdf  във формат jpg и png. Имаме и един инструмент, който не е онлайн, но е отлично средство за запис на екран на компютър и на видео като flashback .  Така може да запишем в обучително видео нашите действия и да го обработим суровият материал след това. Работихме и по крайния продукт,който трябваше да представим в последният ден от курса.

Последният ден не беше обучение ,а представяне на създадения уебсайт от всеки екип. Избрахме заглавието “ Learning by doing“  за име на нашият проект, защото вярваме, че ученето е безкраен процес,който включва в себе си не само теория,а много практически занимания. Обучението  осъществено в рамките на 21 часа, бе по-скоро информативно, но предостави богат набор от инструменти и идеи за приложението им в работата на всеки преподавател. Курсът бе  изключителна възможност за преоткриване света на съвременните технологии.Преподаването бе на много високо ниво и бе съобразено с професионалните ни потребности.

Освен обучението имахме и свободно време ,за да посетим старата  столица – Имедина (Mdina),чиито име от арабски всъщност означава “ Градът“,а  в миналото най-често е наричан “ Тихият град”. Направихме и вечерна разходка с екскурзовод  до настоящата столица Валета. Гледахме  филм за историята на Малта и се насладихме на невероятното синьо море. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Малта,докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство. Малта е остров, които чудесно се възползва от стратегическите си предимства – местоположение, туризъм, история.

Други погледи от обучението :

Виолета Петрова

Емил Терзийски

Създадени ресурси