Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« яну    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

13 начина да се справим с проблемни ученици

 • Когато дадем на трудните си ученици малко отговорност и роля на лидери, имаме шанса да преобърнем негативната им самооценка в позитивна. Естествено този план може да се окаже нож с две остриета и е необходимо да го прилагаме плавно и на малки стъпки. Можем да започнем с нещо малко, като да помолим ученика да отнесе съобщение до учителската стая и ако се справи да го помолим за нещо по-значително и забележимо, като да помогне на друг ученик, който не се справя. (Бойнтън)
 • Проявявайте интерес ежедневно. С трудните ученици много по-трудно се създава връзка и взаимно уважение. Като учител, трябва да направите всичко възможно учениците да се чувстват забелязани и оценени. Дори просто да поздравявате всяка сутрин проблемните си ученици и да ги питате нещо свързано със спорт или тяхно хоби, ще успеете да демонстрирате интерес и загриженост. (Бойнтън)
 • Не приемайте никоя постъпка на проблемен ученик лично. Агресията му/й не е насочена специално към вас, а е отражение на по-дълбок проблем, съществуващ у детето. Ако започнете да приемате нещата лично, само ще задълбочите негативното отношение помежду ви. (Бойнтън)
 • Кажете на проблемните ученици, че разбирате как се чувстват. Да изразите разбиране към подбудите им не означава, че подкрепяте действията им, но понякога децата имат нуждата да чуят, че чувствата им са истински, естествени, и нормални.
 • Поддържайте темпото в час. Бавното преподаване или непланирани сегменти от часа дават възможност на всички ученици да загубят интерес, смисъл и концентрация, особено проблемните ученици.
 • Освободете силата на подходящо високите очаквания. Въздействието на демонстрираните от вас високи очаквания към всички ученици е потвърдено от множество проучвания. Ако децата не получават чувство за предизвикателство, те губят интерес . (Бойнтън) Тук бих добавила от собствен опит, че за да имате право да изисквате много от тях, трябва да сте готови да им дадете много. Ако влизате неподготвени в час, закъснявате, свеждате уроците си до минимум усилия (като преписване на части от учебника, работа по някакво помагало тип „А сега упражнение 32… А сега упражнение 33…” или използвате стари материали, които и за вас не представляват никакъв интерес, а какво остава за учениците ви), то не можете да очаквате от тях да слушат, да спазват правила или просто да ви уважават като даденост. Много обичам цитата, че понякога учениците ни учат повече от това което сме, отколкото от това, което им преподаваме.
 • Пазаренето не е опция. Свикнете с мисълта, че проблемните ученици са експерти в обещанията, пазаренето и манипулацията. Ако успеят да спазарят с вас отмяна на наказание, изгонване от час или обаждане на родителите, те просто ще повторят постъпката си в бъдеще с надеждата отново да ви спечелят с обещания. (Бойнтън) Аз бих добавила, че добрият учител не е задължително мек, приятен и отзивчив през цялото време. Ако искате да видите промяна в учениците си, имайте система от правила, които да налагате без изключения, за абсолютно всички и без да се поддавате на обещания тип „Госпожооо, само този път…”
 • Подберете най-подходящото време, за да дисциплинирате. Ако изпуснете нервите си и започнете да крещите на ученик пред съучениците му, само ще предизвикате повече негативни чувства у него или нея, защото по този начин накърнявате авторитета на детето и го унижавате. Дори във вашите очи да не изглежда така, децата са много по-чувствителни от нас. Един разговор извън класната обстановка ще постигне много повече от всяка лекция, заплаха или обида в час.
 • Уверете се, че детето разбира, че критикувате постъпката, а не него или нея. Не използвайте грешките на трудния ученик, за да го обявите за лош човек (или мързелив, глупав, несериозен и т.н.). Ако той или тя свикне да чува за себе си само негативни неща, това ще намали самооценката му/й и ще започне да се проявява още по-агресивно в часовете ви. (Бойнтън)
 • Не питайте. Учителите често прибягват до разпит на проблемния ученик като форма на търсене на отговорност за поведението им в час. (Линсин) „Защо го направи? Защо пак си без домашна? Обясни ми защо, че не разбирам вече!  Колко пъти обяснявам…” Въпроси като тези не помагат на детето да види вината си, а го озлобяват. Сърдитите и унижени ученици рядко подобряват поведението си в час.
 • Не спорете. Ако започнете да се карате с учениците си, автоматично получавате равни позиции с тях  в класната стая. А и губите уважението на децата, които бързо ще схванат, че положението се превръща във „вашата дума срещу тяхната.” (Линсин) Може би наистина най-трудното нещо за един учител е да се научи да контролира чувствата си в емоционални ситуации. Вместо да прибягвате до публичен спор, изведете разговора извън класната стая и не забравяйте да повторите пред всички очакванията си и евентуалните последици от неспазването на правилата. Учтивият учител е по-силен от разярения и невротизиран.
 • Не хвалете без причина. Понякога мислим, че ако се държим по-мило с трудните си ученици и ги хвалим дори за най-минималните им постижения, ще ги накараме да ни харесват и слушат повече. Това обаче не помага, а кара ученикът да чувства, че не е на равни начала с останалите и лесно прозира манипулацията ни.  Вместо това, хвалете искрено и целенасочено при истински резултати, за да запазите у всичките си ученици чувството за справедливост и обективност. (Линсин)
 • И накрая, не се отказвайте. Никога не е късно да успеете да се сближите с проблемен ученик, да му вдъхнете доверие, да го насърчите и да му покажете, че колкото и провинения да извършва, вие няма да се откажете от него като човек. Понякога всичко, от което тези деца имат нужда е разбиране, внимание и човешко отношение.

Автор: Габриела Миланова

Правилата на безплатното

10-те правила на мисленето чрез изобилие

1.Ако нещо е дигитално,  рано или късно то ще стане безплатно.

На един конкурентен пазар цената пада до нивото на пределните разходи. Интернет е най-конкурентният пазар, съществувал някога, а пределните разходи на технологиите,  чрез които той функционира – компютърна обработваща мощ, пренос и съхранение на данни – все повече се доближават до нулата с всяка изминала година. Безплатното се превръща не просто във вариант, а в  нещо неизбежно. Битовете искат да бъдат безплатни.

2. Атомите също искат да бъдат безплатни, но те не са толкова напористи в това

Извън дигиталната сфера пределните разходи рядко падат до нула. Но безплатното е толкова привлекателно психологически, че маркетолозите винаги ще намерят начини за го намесват,  като преосмислят бизнеса си така, че да направят някои неща безплатни, продавайки други. Това не е истински безплатно – вие рано или късно вероятно ще го платите, но въпреки всичко често е убедително. В наши дни, разширявайки творчески определението на бранша си, компания от авиопревозвачи до автомобилни фирми са намерили начини да направят основния си продукт безплатен, като продават нещо друго.

3. Не можете да спрете безплатното

В дигиталната сфера може да се опитате да задържите надалеч безплатното със закони и ключове, но в крайна сметка икономическата сила на тежестта ще победи. Това означава, че ако единственото, което удържа продукта ви да не стане безплатен е таен код  или застрашително предупреждение,  можете да сте сигурни, че там някъде има някой, който ще преодолее. Вземете си безплатното обратно от пиратите,  продавайте по-високи версии.

4. Можете да печелите пари от безплатното

Хората ще платят, за да си спестят време. Хората ще платят, за да намалят риска . Хората ще платят за неща, които обичат.  Хората ще платят за статус. Хората ще платят, ако ги накарате (след като са зарибени) . Има безчет начини  за правене на пари въз основа на безплатното. Безплатното отваря врати, достигайки до нови потребители. Това не означава, че не можете да вземете пари от някои от тях .

5. Предефинирайте пазара си

Конкурентите на Ryanair бяха в бизнеса със самолетните билети. Ryanair реши за разлика от тях да навлезе в пътническия бизнес. Разликата – в пътуванията има десетки начини за правене на пари, от коли под наем до субсидии от дестинации,  гладни за туристи. Авиокомпанията направи билетите си евтини, дори безплатни, за да печели повече пари около тях .

6. Закръглете надолу

Ако цената на нещо е тръгнала към нула, безплатното е въпрос  на Кога, а не на Дали . Защо да не стигнете там пръв, преди някой друг да го направи ? Първият, предложил нещо безплатно, привлича внимание,  а винаги има начини то да бъде превърнато в пари . Какво можете да направите безплатно днес?

7. Рано или късно ще влезете в конкуренция с безплатното

Дали чрез кръстосано субсидиране или софтуер, някой във вашия бизнес ще намери начин да предложи безплатно онова, за което вие вземате пари . То може да не е точно същото, но отстъпката на 100% може да се окаже по-важна . Изборът пред вас:  предложете и вие същата цена и продавайте нещо друго или вземете мерки разликите в качеството да натежат над разликите в цената.

8.Превърнете разхищението

Ако нещо става прекалено евтино, за да бъде измервано, престанете да го Измервате. От плоските тарифи до липсата на тарифа най-новаторските компании са онези, които усещат накъде се движат ценовите тенденции и ги изпреварват.  Кутията ви за гласова поща е пълна е предсмъртният хрип на една индустрия, заседнала в модела на дефицита – в един свят на капацитетно изобилие .

9. Безплатното прави други неща по-ценни

Всяко изобилие поражда нов дефицит. Преди 100 години развлеченията са били дефицитни,  а времето преизобилно, а  сега е точно обратното  Когато една стока или услуга стана безплатна, стойността се прехвърля към следващото по-високо ниво . Идете там .

10. Управлявалите с оглед на изобилието, не с оглед на дефицита

Там където ресурсите са оскъдни, те са и скъпи – трябва да внимавате как ги изразходвате . Това води до йерархичен управленски модел, който е насочен към контрола, за да се избягват скъпите грешки . Когато обаче ресурсите са евтини, не се налага да управлявате по същия начин . Когато бизнес функциите стават дигитални, те могат да станат и по-независими,  без риск да потопят кораба-майка . Фирмената култура може да се преориентира от Не се издънвай към Проваляй се бързо.

Крис Андерсън -Безплатното

Как да превърнем текст в звук и обратно и да ги използваме в час

Как да накараме оffice365 да чете текст и да го превърне в аудио звук .

1.Влезте във вашият акаунт в office 365.

2.Качете уроците си или избран от вас MS Word документ в OneDrive.

3.Отворете документа в online Word и преминете от меню Изглед в режим Концентриран четец.

4.От бутон Предпочитания за четене, горе вдясно включете Фокус върху редовете.

5.От бутон Настройки на глас, до бутона Play, изберете желаната от вас скорост на четене.

От останалите бутони може да настроите големината на буквите, разстоянието между тях, шрифт на буквите. Дори можете да включите опция за аудио и текстов превод.

Как може да го използваме :

По лесният вариант е да запишем само аудио вариант с диктофон или от този сайт – https://www.apowersoft.com/free-audio-recorder-online. Може да пуснем на по-бърза скорост на четене, за да спестим време. За записване на екрана може да използваме - https://www.apowersoft.com/free-online-screen-recorder и да запишем  процеса на четене във видео. Когато имаме фокус върху редовете прочетените думи потъмняват.

Така може да направим аудиото на уроците и да предоставим още един вариант на ученическите мозъци за възприемане на информация. Уроци, стоящи в телефоните и готови за използване във всеки един момент. А видеото с течащ текст и аудио като фон може и да усили възприемането му. Често трябва да се чете материал по зададена тема и при наличието му в mp3 вариант, той ще остане след това за самостоятелно ползване/примерно час на класа/.

Как да накараме Google  да превърне звук в текст

Мястото е https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

 1.    Избираме език – български и разрешаваме на Google да използва микрофон.
 2.    Започваме да четем, като когато има запетайки, точки и тирета ги изговаряме като думи.
 3.    Копираме готовият текст в Word документ и използваме Home, Replace за да заместим примерно точка с .

Съществува и вариант да използвате директно акаунта си в Google, да отворите Google документи и от меню Инструменти, Печатане с глас да разрешите микрофон, изберете език и да започнете диктовката. Имате автоматичен запис в документа, но след това трябва да заместите препинателните знаци. Така може да извлечете и текст от многобройните аудиопрограми в мрежата.

Как може да го използваме :

Опцията е рай за тези, които мразят писането на дълги текстове. Можете да диктувате мислите си и след това да ги дооформите и изчистите текстово. Или директно да прочетете цитати, мисли и фрази от книги, учебници или други хартиени документи. При наличие на стари дискусии, записани във видео или аудио файл може да ги превърнете в текст. Ако имате PDF файл, създаден чрез сканиране, това е добър вариант да извлечете текста. Ако сте загубили дигиталният вариант и притежавате само хартиен, просто трябва да накарате всеки ученик да прочете по-няколко страници и да прехвърли текста в общ споделен документ.

Вариант 2https://convertio.co/ocr/bulgarian/ за да превърнете директно снимка или pdf от изображение в текст, но ако притежавате документ, върху който се писали с химикал или сте задрасквали и подчертавали, това ще затрудни конвертирането.

Как да използвам Office365 в обучението на учениците

Споделяне и OneDrive : споделянето е два вида – с възможност за преглеждане и с възможност за редактиране. Променя се от първия ред след като сте избрали опцията СПОДЕЛИ, с премахване или добавяне на отметката от следващият отворен прозорец настройка на връзката.

Възможности : 

Създаване на обща папка на класа, в която са поставени всички уроци, задачи и ресурси в дигитален вид. Папката е в режим преглед и учениците нямат право да я променят и редактират.

Създаване на папка  в режим на редактиране, в която да се поставят задания, в която учениците да връщат решен вариант, и в която учителите да качват проверено и оценено копие на изпратеното от учениците.

Вариант на папка в режим на редактиране с подпапки на всеки ученик, когато идеята е учениците да следят идеите на съучениците и да взаимстват, развиват и допълват идеите си от видяното. Задачите са разделени на части и се предават в определени времеви срокове. Има и периоди между решаването на отделните части на задачата, в които всеки трябва да даде идеи на съучениците си как да продължат и какво да променят в техните решения.

Вариант на общ документ, споделен за редактиране, в който учениците работят по текстово задание в реално време. Учениците може да следят работата на съучениците си и да използват техните идеи. Учениците може да снимат екраните си при готов етап от задачата и да го качват в собствена папка в режим на редактиране или да го споделят с акаунт на учител, който го верифицира..

Задача с продължение – учениците работят върху споделен общ документ, като всеки следващ ученик трябва да продължи направеното от предишния ученик. Или вариант, при който всеки трябва да създаде различна част от общата задача. Като всички ползват коментарите към споделеният документ, за да предлагат идеи към всички други свои съученици, ако имат такива. Коментар може да се прави върху маркиран текст, местоположение в документ, слайд. Учител също може да насочва изпълнението на задачата и да прави рецензия на изпълненото във вид на коментар.

Задача тест – класът да направи тест въз основа на  взетите предишни няколко уроци. Всеки ученик трябва да измисли въпрос и възможни отговори, свързани с темата. Може да се редактира общ документ или да се създава формуляр, във вид на тест в режим на редактиране.

Общ документ, използван за проверка на знанията в реално време– споделеният документ за редактиране служи като бяла дъска, където учителят пише въпросите, а посочен ученик отговаря след въпроса. Вариант 2 – с много кратко време за отговор, след старт от учител, учениците  пишат отговор в коментарите, като изпращат коментара в зададеното от учителя време. Може да се използва мултимедия като екран и телефони за изпращане на отговорите.

Класна стая Class Notebook – учителят създава класната стая и кани учениците в нея. Ако предварително са създадени акаунти в системата на училището, имената на учениците ще се появяват като избор за добавяне, ако започнете да пишете първите им букви. Можете да добавите и други учители, като собственици на класната стая и да определите кои раздели да останат. Обикновено имате библиотека, в която поставяте вашите материали в режим на преглед за учениците и място за съвместна работа, в режим на редактиране, където всеки може да променя създадените секции и страници. Последната зона е бележникът на всеки ученик. Само той и учителят може да го виждат и променят.

Учител може да разпространи материали, ресурси и задачи до всеки ученик в секцията домашни работи, или ученикът може да си направи копие от страница, секция в библиотеката. След това директно да го реши в страницата, или да качи връзка към създаден от него онлайн файл с решение, с опция за редактиране, за да може учителят да направи директно поправките и забележките си в него. Когато задачата е в страница от секцията на бележника на ученика, учителят може да използва инструментите за рисуване и да поправя грешките. Най-добрите решения може да се поставят в специална секция на библиотеката. В секция тестове ще се появяват онлайн варианти за тестуване от няколко въпроса, с подходящи описания при всеки грешен отговор, с преглед на верните отговори след попълване на теста.

Пространството за съвместна работа се използва за работа в екип. Опцията за редактиране позволява всеки да променя съдържанието. Използва се когато се изисква бързина и работата се разпределя между учениците в екип, които работят паралелно. Екипът може да остави един свободен ученик, който да следи всички, да търси грешки и да дава идеи в коментарен стил или директно да променя. Това редактиране може да се прави от всички. За да не става директно преписване  се дават различен тип задачи, които се разменят последователно следващите седмици. Така учениците ще са запознати с работата на другите, ще знаят препоръките на учителя и ще се съобразяват с тях. Ще доразвиват идеите на съучениците си, които също ще се радват да научат нещата, които са пропуснали.

Microsoft Teams – приложение за сътрудничество и работа в екипи. Опитва се да обедини всички инструменти за работа, познати ни в Office365 на едно място. Отново учител трябва да създаде ЕКИП, като покани своите ученици чрез системата. Тук има и друг метод  – използване на код, който се генерира от учител и се показва на учениците. Така не се налага да се канят един по един. Екипите може да се организират в тематични канали. В началото има само един общ канал.

Веднъж създаден, собственикът на канала притежава следните способности – може да организира разговори, да споделя файлове за общо редактиране, да създава бележник на класа, ако вече не е бил създаден и да създава задачи за учениците. Каналите притежават система за търсене, позволяват да се следят всички активности, свързани с членовете на екипите, да се отбелязват и споменават тези членове в разговорите, да се организират срещи и събрания. Разговорите може да са лични, или само между няколко ученици от класа.

В разговорите директно може да се пускат линкове към материали и външни ресурси. Може да се организира дискусия по определен проблем. Линковете, поставени преди урок, във вид на текстова информация и видеоклип, може да са последвани от задача да се попълнят пропуските във вид на текст. Също така да се постави задача за участие в чат за събиране на идеи от екипа и задължително участие в дискусия по видяното и прочетеното в предварително зададен час.

Качените или създадените файлове са споделени за редактиране и може да се използват по начина, предложен в точка 1. Освен това Teams предоставя възможност  за организиране на среща, на която учителят е отворил презентация, или друг файл и говори по нея, а учениците слушат, застанали пред екраните на телефоните си, където и да се намират. Нещо като консултация с отдалечен достъп.  Едновременно с това се прави запис на срещата и след това може да се преглежда отново и отново.  Може да се споделя  и екран на компютър.

Assignments е инструмент за учители за създаване, разпределяне, следене и преглеждане на работата на учениците. Учениците използват инструмента, за да следят крайните срокове, да предават работите си и да преглеждат обратната връзка. Задачите може да са във вид на предварително зададен тест или задача във текстов вариант. Към задачата може да се прикачат допълнителни ресурси, да се определи краен срок на предаване и начало на появяване.  Може да присъстват инструкции  за това как се оценява и колко точки се получава за решението и. Учениците получават задачата в техният Teams, Assignment.

Microsoft Teams

Приложението е за сътрудничество и помага на екипа ви да бъде организиран и да има разговори, всичко на едно място. Можете да изтеглите приложението за мобилни устройства, така че да сте в синхрон, когато сте в движение. И да го инсталирате на други устройства, за да са възползвате от пълните му възможности.

Екипи/канали/- Тук можете да видите списък на всички отбори, от които сте част. Екипите са направени в канали. Можете да ги изградите по тема, отдел, или просто за забавление. Каналите са мястото, където се извършва истинската работа – където провеждате срещи,имате екипни разговори и споделяте файлове. В горната част на всеки канал ще намерите раздели.Те са като връзки към любимите ви файлове, приложения и услуги.

Срещи - За бърза среща на място с хора от канала ви. По време на среща можете да показвате съдържание от компютъра си или да записвате срещата си. Когато споделяте файл в канален разговор, вие и екипът ви може да го редактира едновременно и да споделя мисли заедно с него. За да намерите всички файлове, които са споделени в канал, отидете в раздела Файлове в горната част на канала. За да видите всички файлове, споделени някога в екипа, кликнете върху Файлове вляво. В срещите можете да видите всичко, което сте подготвили за деня или седмицата. Или планирайте среща.

Лични - може да говорите насаме с човек или група. Кликнете върху Нов чат най-отгоре и въведете техните имена.
Дайте име на чата, за да можете по-лесно да го намерите по-късно. За да направите повикване директно от чат, щракнете върху Видео повикване или Аудио повикване. Използвайте полето Command за търсене на конкретни елементи или хора, вземете бързо действия и стартиране на приложения.