Архив

Календар

септември 2020
П В С Ч П С Н
« апр    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Великден -пожелания и мисли от едни чисти души

Великден е празник, който ни казва, че всичко ще бъде наред, и че дори след най-тъмните часове идва СВЕТЛИНАТА. В тези тежки дни имаме нужда от ВЯРА. Това ни казват в своя клип и учениците от 8а клас, участници в клуб „Благородно сърце“ с ръководител Снежана Маламова. Хубаво е да се вслушваме в чистите детски умове и наистина да вярваме повече в ДОБРОТО !
 

Великден (Възкресение Христово) е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.Смисълът на Великден е победата над смъртта , изкуплението от греха и откриването на вечния живот за хората.

В живота на всеки от нас има поне един Юда, който ни е предал, за да възкръснем след това по-силни и можещи. Убеден съм, че и не един Пилат сте познавали, който тактически удобно си е измил ръцете с вас. Ако се огледаме и поразровим в спомените си непременно ще открием и красиво коварна Саломе. Задължително всеки от нас има в житейската си колекция и някой Петър, който се е отрекъл най-малко три пъти от нас дорде пропеят първите петли и съмне. Вероятно на него му е било най-трудно, но след това, осъзнавайки грешката си ни е останал верен до гроб. И така в тези дълги и тревожни дни ровим и претърсваме живота си в очакване на празника Великден – християнски и личен – човешки Великден. И бавно осъзнаваме, че всъщност все някой трябва да те предаде, за да възкръснеш. Именно затова не хвърляйте камъни по предателите и грешниците, защото, вървейки по житейския си път всички ние играем различни роли в нечие представление и сме може би част от нечий път към Голгота и Възкресението.

Честито Възкресение Христово – празник, в който забравяме за страха, тъгата, болката и горчивината в сърцата ни. В нас се събуждат светли чувства. Нека изпълним този ден с надеждата на християнската любов. Благословени бъдете! Да останем у дома, макар и далеч от любимите си хора, за да можем да бъдем с тях възможно най-скоро! Да бъдем съзнателни, смирени и да спазваме християнските ценности! Да вярваме в доброто и да творим добро!.

Днес е повод за радост, защото достигаме крайната цел на вярата-спасението на душите. Преминаваме през трудности, които ще ни направят по-силни и светли, подобно на златото, което преминава през огън. Нетрайните неща ще се загубят. Нужно е да бъдем бодри и да вярваме в благодатта, защото Христос ни я е обещал. Тези неща не се достигат със злато и сребро, а с чистота на душата-да бъдем святи -като самия Христос. Светъл празник! Честито Възкресение!

Пожелаваме ви вярата да бъде пътеводна светлина в трудни времена, надеждата да бъде неугасващият лъч по пътя на всекиго, да изберем заедността, мира и разбирателството в живота си. Желаем много здраве, любов и топлина в домовете и сърцата ви, нека празникът бъде един повод за размисъл и обръщане преди всичко към себе си и опрощаване на своите „грехове“!

Честито Възкресение Христово! Нека носим в душата си вяра, сила, обич и надежда, за да преминем заедно през изпитанието, което преживяваме! Нека с отворено сърце посрещнем тайнството на празника! Възкресението е въздигане – над дребното, над лошото, над глупостта и омразата. Нека преоткрием Бога в себе си!

Избрано от Фейсбук – истината и премъдростта може да се появи от неочаквани посоки и в неочакван момент!!!

Техник-технолог и агроеколог говорят за своите хобита

Иван е техник-технолог по качеството на храни и напитки, Мартин е агроеколог. Иван има за хоби отглеждането на плодове в собствена овощна градина, Мартин участва в клуб по Млекарство и прави сирене и кашкавал. От дума на дума проличава връзката между двете професии. С цел печалби и добър външен вид се използва прекалено много химия в земеделието и животновъдството.

Иван го е разбрал и реално се е сблъскал с това. В неговата градина пестицидите не са на мода. А за неговата професия явно това ще е основната борба – да изследва храните и да ги пази от недобросъвестни земеделци. Мартин показа на бабите от село Пирин как правят сирене, а те му разказаха как едно време са го правели в огромни количества и са изхранвали семействата си по този начин. Чистите храни отново са търсени и да знаеш как да ги произвеждаш, използвайки вековните технологии на нашите баби е предимство :)

Прочетено в Кан академия

Трудовата характеристика на учителите по цял свят ще трябва да се пренапише, заради новата ни неотменима отговорност – тази да можем да реагираме в екстремни ситуации и да продължим работата си дистанционно. Образователната система в тази ситуация е най-живата част от обществото ни и този път включва и родителите в учебния процес. Сега е важно учителите и родителите да намерят общ език за всичко онова, което не им харесва в системата, и заедно да застанат зад множество реформи

Не съм сигурен, че има криза на авторитета. По-скоро учениците ясно показват, че системата има нужда да се промени. Време е възрастните да се запитат искрено защо учениците показват незаинтересованост към ученето. Защо ни е толкова важно, на нас възрастните, децата да заучават наизуст конкретно съдържание, в точно конкретен момент? Процесът на учене е строго индивидуален и личен, и изисква повече подкрепа, отколкото презентиране на ново съдържание. Иска ми се да виждам повече учители, които работят с учениците си на ниво процес. Това би означавало фокусът на работа да е не е толкова върху възпроизвеждането на конкретна информация, а върху развитието на уменията за учене, насърчаване на самостоятелността и индивидуалния напредък.

Нека се замислим сериозно: децата не могат да “загубят годината”. Те могат само да пропуснат да научат някакъв брой неща за определен период от време. От друга страна обаче, неочакваните ситуации, смяната на средата и любимите за децата дигитални инструменти стимулират мозъка за изпробване на нови начини за учене и справяне с проблемите. Всъщност децата могат да научат много повече сега, тъй като използват повече източници и ресурси за информация. Ориентирането в множеството дигитални платформи и инструменти може да е сложно за повечето родители (и учители), но за децата е начин да развият добри дигитални умения и умения за самостоятелно учене. Те са особено полезни за тяхното бъдещо образование и кариерно развитие.

За много хора ранното онлайн обучение е плашеща идея. Но нека погледнем тази идея през следната призма – нуждата всяко едно дете да изгради здравословни навици за работа с технологии. Тогава отговорът е – стартирайте онлайн обучение при първа възможност. Не бихте ли предпочели вашите деца да опознаят първо приложенията за учене и развиване на умения, преди да се сблъскат с елементарни игрички и клипчета в интернет?

https://www.graziaonline.bg/grazia-mama/15197/covid-19-i-distancionnoto-obuchenie

 

ПРОЕКТНО – БАЗИРАНОТО ОБУЧЕНИЕ В ЕЛЕКТРОННА СРЕДА

 

Защо е важно да се прилага в електронна среда ?

 1. Учителите и учениците имат достатъчно време да осмислят и подготвят проектите
 2. Могат да се ползват множество ресурси в интернет пространството  и извън него
 3. Могат да развиват множество компетентности
 4. Могат, въпреки дистанцията, учениците да работят активно в екип
 5. Могат бързо да разширяват и променят обхвата на екипите и темите
 6. Могат да имат авторски идеи и да бъдат  креативни
 7. Могат да не бъдат много време пред компютрите

 

Какво е нужно за един добър проект?

1. Значимо съдържание

Учителите трябва да планират проектите така, че да са фокусирани върху важни теми и компетентности от учебните програми. Съдържанието трябва също да отразява онова, което според учителя е от съществено значение за темата. А за учениците съдържанието трябва да изглежда значимо от гледна точка на собствения им живот и интереси.

2. Потребност от знания

Много подходящо е да има интегрирано знание и  „въвеждащо събитие“, което ангажира интереса на учениците и предизвиква задаване на въпроси – кратък разказ, слука, филм, клип, въпрос и други. .

3. Мотивиращ въпрос /проблем/

Въпросът трябва да е провокиращ, с отворен край, комплексен и свързан със същината на онова, което искате учениците да научат. Той може да е абстрактен („Кога войната е оправдана?“,“ Въплатен в машина дух ли съм?“.), конкретен („Безопасна ли е водата, която пием?“) („Как можем да направим интернет страницата по-добра, за да се ползва от повече млади хора?“,

Проект без мотивиращ въпрос е като есе без теза. И без тезисно изречение читателят би могъл да открие водещата, главна мисъл на писателя, но с тезисно изречение основното твърдение става несъмнено. Без мотивиращ въпрос учениците може да не разберат защо ще работят по проекта.

4. Мнението и изборът на ученика

Този елемент на проектно-базираното обучение е от ключово значение. За да стане проектът смислен за учениците, колкото по-голяма е ролята на тяхното мнение и избор, толкова по-добре. При организирането на проектите обаче учителите трябва да се съобразяват с избора на учениците си и тяхната подготовка.

В случаите, когато изборът на учениците да е ограничен, те могат да изберат каква тема да проучат в рамките на по-общия мотивиращ въпрос или да изберат как да проектират, създадат или представят продуктите на проекта.

5. Компетенции, необходими в ХХІ век

Всеки проект трябва да осигурява на учениците възможност за изграждане на компетенциите, необходими за ХХІ век, като критично мислене, умения за сътрудничество и общуване, творчество и иновации, които ще им послужат добре на работното място и в живота. Учител в среда на проектно-базирано обучение изрично възпитава и оценява тези умения и често осигурява на учениците си възможност за самооценка.

В хода на работата по проектите учителят може да прецени колко добро е сътрудничеството и общуването в ученическите екипи, като следват правилата, изготвени съвместно с учителките. За насърчаване на уменията за сътрудничество се използват и ролеви игри и дейности ,органайзъри – на време и за задачи, упражнения за комуникационни и презентационни умения.

6. Задълбочено изследване

Учениците винаги намират работата по проекти по-смислена, ако провеждат същинско изследване.

С намирането на отговорите учениците поставят и изследват нови въпроси. Те синтезират събраната информация и я използват както в индивидуалните си задания по мотивиращия въпрос, така и за създаване на свързания с въпроса продукт на своя екип.

7. Критика и преразглеждане

В процеса на разработване на нови идеи и продукти ученическите екипи могат взаимно преразглеждат и критикуват работата си, като се придържат към указанията и образците. Учителят може да  преглежда и изследователските им бележки, чернови, проекти и планове, да провежда дистанционни индивидуални срещи и срещи с екипите, за да следи напредъка им.

Примерни критерии за избор на тема за проект

-          Да бъде актуална;

-          Да е точно и ясно формулирана, за да бъде разбираема за обучаваните;

-          Да е съобразена с познавателните възможности на учениците;

-          Да е съобразена с интересите на обучаваните;

 • Да предполага индивидуална и групова работа;
 • Да бъде съобразена с типа на проекта;
 • Да е свързана с конкретно учебно съдържание;
 • Да интегрира различни деи?ности и средства;

-          Да позволява постигането на различни по вид резултати – нематериални (знания, умения и компетенции) и материални (портфолиа, табла, таблици, схеми, модели, снимки, албу- ми и т.н.);

-          Да позволява стимулирането на творчество и оригиналност;

-          Да дава възможност за измерване и оценяване на очаквани резултати.

-          Една тема за проект може да бъде инициирана от педагози, ученици, родители или др. субекти като следствие от някакъв казус, нововъведение, природен феномен и т.н., но може да бъде зададена и наготово.

 

3 стратегии за развиване на четивна грамотност по време на коронавирус (и не само)

Стратегия 1: Учениците задават въпроси по текста


На учениците се дават няколко минути за прочитане на текст (времето се определя от дължината му и сложността за конкретната група деца). След това всеки ученик трябва да измисли и напише поне два въпроса, свързани с ключовите моменти от текста. Времето за това е 2 минути. Когато всички са готови, 2-3 ученици четат въпросите си, а останалите трябва да намерят отговорите в текста.

Стратегия 2: Създаване на връзка с нещо преживяно


Учениците прочитат внимателно предварително подбран текст. След това в рамките на 10 минути получават задача да го свържат с нещо преживяно, като включат и няколко провокиращи ключови думи. Когато са готови, трябва да използват ключовите думи, за да напишат провокиращо заглавие и подзаглавие на текста, които да съдържат уникална идея. Резултат: Заглавие на текст (провокиращо) заедно с подзаглавие, което показва разбиране на ключова, уникална идея.

Стратегия 3: Задаване на един и същи въпрос 10 пъти и даване на различен отговор всеки път


Задаването на един и същи въпрос и даването на различни отговори позволява на учениците да измислят идеи, след като изчерпат клишираните и често срещани отговори. Тази стратегия е подходяща за индивидуална работа след поставяне на задачата от страна на учителя. Учениците записват въпроса и си го задават наум 10 пъти, като всеки път трябва да дадат нов отговор. Записват отговорите си, които всъщност се превръщат в идеи, които могат да развият. Обикновено първите един-два отговора са очевидни и очаквани. Но следващите са истински креативни и нестандартни. Учениците трябва да бъдат насърчавани да мислят наистина свободно, без ограничения, трябва да запишат и най-странните си хрумвания. Важно е въпросът да е добре формулиран, за да дава възможност да се измислят различни отговори, да не е тип „да/не” въпрос, а зададен с „как, защо, по какъв начин” и т.н. Резултат: Учениците имат десет различни отговора/решения на един въпрос. Генерирали са 10 идеи самостоятелно.