Архив

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Зараза

Ако се питате дали училището увеличава разпространението на КОВИД 19 . Отговорът е твърдо ДА. Нашите питомци го карат симптоматично леко и това не им пречи да стигнат до училище. Виждаме ги как са хремави и смъркат, но няма как да ги изпратиш при фелдшер, докато симптомите не станат прекалено явни, а тогава вече е късно. Всички сме свикнали, че хремата не е нещо сериозно, а и седенето онлайн пред компютъра е досадно и изнервящо.

Комуникацията е основна дейност в училище и заразата лесно преминава между класовете. Тесните коридори и смяната на стаи довършват процеса. Междучасията са инкубатори и генерални смесители. Маските са тема ТАБУ и почти никой , освен учителите не ги използва, дори и след заповедта за задължителното им носене. Точно месец беше необходим , за да усили 5-кратно процесите на размяна на вирусни частици.

В този период под карантина преминаха 30%  от класовете в училище и 10-на учители. И ако си мислите, че са били неваксинирани, то се лъжете. Съотношението е много по-голямо от 10-те % показвани по телевизията. Ваксинираните се заразяват отново, може би защото действието намалява с времето, но  не се сещам за повторно заразен преболедувал.  Имахме и леко преболедували, изкарали го без да се тестват, съжаляващи сега за пропуснатия шанс да имат сертификати. Ваксина за рисковите групи е по-справедлив вариант, отколкото ваксина за всички.

Изобщо това със зелените хартийки си е чиста дискриминация. Личното здраве си е личен избор. И повечето са убедени, че са го изкарали вече, или се притесняват за допълнителни усложнения, покрай хронични заболявания. Въвеждането му на върха на кризата е доста закъсняла реакция. На вълната и трябва време, за да се разбие в стената. А 25% не са стена. Затова и идеята за тестване е добра. Така ще се хващат безсиптомните преносители и тези, които са в ранен етап, защото тогава е и най-голямата зараза. Когато се прояви вече е късно. Така, че си струват леките неудобства два пъти седмично. Може  би е време за повече взаимност.

 

Най-търсени

ЗПГ си остава най-търсеното училище за град Сандански с над 170 желания по ПЪРВО желание. От прием в 6 паралелки/156 ученици/, след второ класиране бяха запълнени всички места.
-
И за тази година най-търсената паралелка беше Организатор на туристическа агентска дейност със среден бал 343.6 точки/минимален-277т/, следвана от Организатор Интернет приложения, среден бал 335/минимален 283/ и новата Спедитор-Логистик със среден бал 258/минимален 229/ . Среден бал за училището -246.
-
Учениците с висок бал над 300 точки са 41, от тях 19 с над 350, а общо 68 са с бал над 250. Учениците с бал над 250 са силни ученици, с над 300, обикновено завършват годината с много шестици в електронните бележници, а учениците с бал над 350, със сигурност ще се дипломират и с отлични дипломи.Новата ни паралелка Спедитор-логистик е третата ни силна паралелка, а Техник-технолог КХН затвърждава позицията си на търсена.
-
Минималните и средните балове в първите две са по-високи в сравнение с миналата година, като се върна традицията – разпределението на силните ученици да бъде концентрирано в първите три/Под традиционната за училището минимална граница 250, за прием на първо класиране в силна паралелка са само 10 ученици/.
-
С най-висок бал в училището с ключа на знанието на 15 септември ще пристъпи Ралица Митрева с бал 435т. , следвана от Мария Мицева с 430т. , Роси Граматикова с 429т., Емили Карамитева с 428,5т. и Елена Геренска с 427 т.

ГЕРМАНСКИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ

Втора мобилност по проект „Предприемачеството – школа за ученици и учители“ – ПРИДОБИВАНЕ НА ОПИТ и УМЕНИЯ, съчетани с МНОГО ПРЕЖИВЯВАНИЯ и ЕМОЦИИ. Няма да разказваме, видеокартините и учениците разказват от първо лице … Родителите биха казали, че искат да видят повече увереност и самостоятелност в децата си – идеалната възможност за промяна и в тази посока !!!

Олимпийци

ПОСЛЕДЕН УЧЕБЕН ДЕН -г-н Терзийски раздаде 178 грамоти за ОТЛИЧЕН успех на учениците от 8 до 11 клас.
Най-много грамоти получиха учениците от 9А клас -22, следвани от учениците от 10А клас -20 и учениците от 11Б клас-17. Голям брой грамоти получиха и учениците от 11А клас-16, 11В клас-15, 8Б-14 и 8В-13.Преди 1 МЕСЕЦ , 51 ученици от 12 клас ,също завършиха своя последен клас с ОТЛИЧЕН успех.
Категоричните победители в задочната надпревара за най-добър клас за учебната 2020-2021 година получиха от директор Терзийски 22 ГРАМОТИ за ОТЛИЧЕН УСПЕХ ! Няма как да се поберат на снимка, защото са почти всички ! Завършват със среден годишен УСПЕХ от 5.74 . Такова нещо са правили преди няколко години, ТУРИСТИТЕ от ВИПУСК 2017, които завършваха с успех над 5.80 ! 10А клас дишаха плътно в гърба на 9А и финишираха ВТОРИ с 20 ГРАМОТИ и СРЕДЕН годишен УСПЕХ от ОТЛИЧЕН/5.69/
ВИПУСК 2022 ще е един от най-силните в ИСТОРИЯТА на училището ни. 11А клас – 16 ГРАМОТИ и УСПЕХ ОТЛИЧЕН/5.53/, 11б клас -17 грамоти за ОТЛИЧЕН УСПЕХ и  /5,47/, 11В клас -15 ГРАМОТИ ЗА ОТЛИЧЕН УСПЕХ и /5.40/. 8Б клас, професия Организатор на интернет приложения, електронна търговия с 14 грамоти за ОТЛИЧЕН УСПЕХ  и 5.49 , завоюваха първата позиция сред 8-класниците, следвани плътно от 8В клас, също получили доста грамоти-13 и/5,45/
32 ученици от 8 до 11 клас завършват годината с УСПЕХ – ОТЛИЧЕН 6.00 /плюс още 20 от 12клас преди месец/, като в тази класация се отличиха 9А клас с 8 пълни шестици и победителите от 12Б клас с 9 пълни шестици.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ и ЗА 52-мата ОЛИМПИЙЦИ, които успяха да преодолеят съпротивата на УЧИТЕЛИТЕ и завършиха учебната 2020-2021 година с УСПЕХ 6.00 !!!
Крайната класация по годишен успех придоби следния вид :
1 .9А – 5.74
2 .10А-5.69
3 .12А-5.59
4 .12Б-5.58
5 .11А-5.53
6 .8Б- 5.49
7. 11Б-5.47
8. 8В- 5.45

ВИПУСК 2021

ВИПУСК 2021 -един симпатичен випуск, с добронамерени и изпълнителни деца. Всеки според възможностите си. С по-малко звезди и в двете посоки.  Положителна и отрицателна. Добрите се стараеха, но или разпределяха усилията си и в посоката след завършването, или даваха максимума от себе си, стигайки своите граници. Ярките звезди бяха единици, преобладаваха старателните. В другата посока добродушните слабаци не правеха проблеми в училище и се стараеха да получат необходимата оценка, без много усилия, само заради приятното излъчване и своята безконфликтност. Винаги има подобни ученици и учителите са склонни да толерират подобно поведение. Те намират своите майстори, когато ДЗИ и ДКИ ги отсяват и изпращат на допълнителната септемврийска сесия. Бройката винаги е между 10-20 процента,  с огромно мнозинство в последните букви и изненадващи издънки в първите. Дипломите не са това, което бяха и за тези ученици  те няма същата стойност.

Странното, е че за този випуск нещата бяха обърнати и Икономистите бяха комуникативните и емоционални личности, бързо палещи се и разкриващи себе си в околната среда, а туристите бяха затворените и потайни ученици, трудни за разгадаване. Със задължителното закъснялото порастване на добрите ученици.  Следваха класове със симпатични и открити деца, при които технолозите грееха и бяха хвалени като, един от най-добрите класове с буква В и тема храни. В последните букви, знанията по теория намаляваха драстично, а практичните знания се задържаха на прилично ниво в първата десетка от тях, но симпатията към тях си оставаше, дори и в потайните дебри на монтьорската паралелка. В ЗПГ се побира цялата палитра от звездното равнище до марианските падини на незнанието, но затова сме професионално училище, за да може и тези ученици да получат възможност да намерят своя път.

Нека да си припомним присъствието им в ЗПГ, чрез техните думи, клиповете и галериите, вградени в тази публикация.

Хора свърши, това беше !!! НО ДАЛИ ? Времето ви в училище приключи, но това дали ще си останете по детски живи в сърцата си зависи само от ВАС !!! Животът е пред вас и приятелите ви в училище/ включително и НИЕ учителите/ ще останат приятели и близки хора за цял живот. Историите и спомените никога няма да бъдат забравени !!! Пожелаваме ви да изживеете живота си в пълния смисъл на думата, както си го пожелахте в това слово, постигнете мечтите си и изкачете върховете си. Надяваме се, че частичка от училището се е настанила здраво в душите ви и там ще ви помага по пътя и ще ви води в правилната посока !!! Благодарим на 12А клас и ВИПУСК 2021, че споделяха тези скъпоценни моменти с всички нас. През всичките тези 5 години !!! Благодарим и за емоционалното слово на ВАНЕСА, всяка дума в него имаше значение и постигна своята цел !!! И един ден когато ни останат само спомените, ще гледате това видео, ще се усмихваме и ще пускаме по някоя сълза !!!

 

Стълбите на училището са образното изкачване по стъпалата на съзряването и израстването. На 14 май за ВИПУСК 2021 те имаха и едно друго значение – излизането от едно познато място и започването на нов етап в живота им. Когато си на върха, тогава си уверен в себе си и в тебе няма страх. Запазете тази духовна настройка и правете всичко с онази омайваща емоция и лекота, която изпитахте в този ден. А сега ГОТОВИ ли сте за своя АБИТУРИЕНТСКИ БАЛ ВИПУСК 2021 ???? УТРЕ вече почти е тук !!!

ВИРТУАЛНА СТЕНА НА СЛАВАТА

КАТЯ БОРИСОВА от 12Б клас ще е ПЪРВЕНЕЦ на ВИПУСК 2021. Със среден успех от ДИПЛОМА- ОТЛИЧЕН/5.89/. Тя ще е и едни от хората, които имат само 6-ци през 4 години на обучението си в ЗПГ. 100 УЧЕНИЦИ ще вземат ДИПЛОМИ за 2021 година, а 80-свидетелства за професионална квалификация и както миналата година, общо 21 УЧЕНИЦИ ще завършат с ОТЛИЧНИ ДИПЛОМИ.
Нека похвалим отличилите се от този ВИПУСК 2021. ВИЕ ГИ ПОЗНАВАТЕ. НА СНИМКИТЕ са учениците, които ще стоят на стената на славата в ЗПГ „Климент Тимирязев“ в ТОП 10 и тези, които завършват с ОТЛИЧЕН успех . Резултатите са им под снимките.
Като цяло по ДЗИ БЕЛ имаме 4 ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ и още много такива, които силно се доближават до границата от 5.50 – ДАРИНА МИЛАНОВА с ОТЛИЧЕН 5.70 е първенец в тази класация.
ПО ДЗИ АЕ – имаме 5 ОТЛИЧНИ ОЦЕНКИ и общ среден успех за училището 5.35 . Там са ОТЛИЧЕН/5.75/ на КАТЯ БОРИСОВА, ОТЛИЧЕН/5.72/ на СТАНИСЛАВА ДИМИТРОВА и ОТЛИЧЕН/5.71/ на ЙОРДАН КОВАЧЕВ.
ИМАМЕ 1 ОТЛИЧНА ОЦЕНКА ПО БИОЛОГИЯ на КРАСИМИР ТРАЯНОВ – ОТЛИЧЕН/5.61/.
И не на последно място – ДЗИ – ТЕОРИЯ И ПРАКТИКА на професията – 9 ОТЛИЧНИ оценки – с отличните резултати на Иван Иванов – Отличен/5.98/, Ина Манолева-Отличен/5.95/ и БОРИСЛАВА ЗЛАТАНОВА-ОТЛИЧЕН/5.75/

Общо 100 ученици ще завършат средното си образование през официалната майско-юнска сесия на учебната 2020-2021 година, а 80 получават свидетелства за професионална квалификация.Средният успех на дипломираните от ВИПУСК 2021 е Мн-Добър/4.88/, като 50% от тях имат среден успех над 5.00 – 21 ученици над 5.50 и още 29 ученици над 5.00.

Като по класове класацията е следната :
-ПЪРВИ са дипломираните от 12А клас със среден успех Мн.Добър/5.31/ – 7 Отличници и още 10 ученици с успех над 5.00
-ВТОРИ са дипломираните от 12Б клас със среден успех Мн.Добър/5.13/ – 8 отличници и още 6 ученици с успех над 5.00
-ТРЕТИ са дипломираните от 12В клас със среден успех Мн.Добър/4.90/ – 6 отличници и още 7 ученици с успех над 5.00