Архив

Календар

април 2012
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Защо Финландия е на върха в образованието

Можете ли да споменете името на известно лице във Финландия? Исторически епизод? Налагането на забележителност?  Не, че Финландия няма, имат своя дял от олимпийски атлети, брилянтни архитекти, както и технологични магнати, но „Nokia“ е всичко , което повечето хора могат да отговорят, когато ги питат за тази малка северна нация.

Освен ако не сте учител. Тогава думата „Финландия“ ви изпълва със страхопочитание. Защото всеки в образованието, знае, че Финландия е международната звезда на образованието.

През 2006 г. програмата за международно оценяване на учениците (PISA) извърши проучване на 15-годишна възраст и  „академични умения, за 57 нации. Финландия се класира първа в областта на науката, на огромен марж от 5%, втора по математика (на  една точка от Китайско Тайпе), и на трето място в четенето (оглавявано от Южна Корея).

Някой може да каже, че това е невъзможно. Все пак, само един поглед на PISA година след година подсказва въпросът: Как Финландия бълва толкова много запалени учащи се ?

„Няма пот,“ освен в сауна

На пръв поглед, финландската образователна система изглежда, че ще произвеждат само хипи страхливци. Проверете ежедневните удобства: Училищата често имат шезлонги с камини, но не и звънци. Финландските студенти не носят униформи, дори често не носят обувки.

И въпреки че академичните стандарти са високи, никога не е обременен с повече от половин час за домашна работа на ден. Финландските деца ходят на училище по-малко дни от 85% от другите развити страни (макар и все още повече от американците), както и тези учебни дни  са по-къси от международните стандарти.

Финландските учители се радват на също толкова безгрижно споразумение. Те работят средно 570 часа на година, почти половината от общия брой на САЩ от 1100 часа. Те също така се обличат небрежно и обикновено се наричат ??с първите им имена (Aino, Helmi, Viivi, Eetu и ??др.).

Е тайната сигурно е значителна финансова инвестиция? Не. Финландия харчи само $ 7.500 за ученик, което е значително по-малко от средно  $8700 на САЩ.

И така, как Финландия произвежда най-добрите световни млади учени използвайки минимални време и пари в брой?

Нивото на обучение

Системата на обучение на финландските учители се стреми да привлича вниманието, за разлика от Америка, където обучението се разглежда като „Резервна“ професия, със заети предимно от долната трета на завършилите колежа. Това уравнение се обърна във Финландия, където учителите могат да се похвалят с най-висок професионален статус (следвани от лекарите.)

25% от финландските младежи избират учителската професия като тяхна цел в кариерата си, но само една малка част успяват. Само 10% до 13% от кандидатите получават   магистърска степен в областта на образованието .

След цялата упорита работа, наградите са щедри, но не непременно финансови. Учители печелят щедри $ 45 до $ 50 на час за начално училище, $ 75 до $ 80 за средно образование. И все пак някои далеч по-неефективни страни като Испания и Германия плащат на учителите повече.

Вместо това, финландският учители се радват на огромна независимост. Позволено им е да разработват свои собствени планове за урок и да избират свои собствени учебници Финландските учители смятат работата си като творческа и като начин за изява.

Безплатно предучилищна възраст, безплатен колеж.

Финландските малки деца имат достъп до свободен предучилищен надзор от сертифицирани колежи. Ако си мислите, че там има четене и писане по цял ден? Неправилно мислите !

Истината е, че предучилищното на Финландия не предлагат академични знания, но много се фокусират върху социални умения, емоционално съзнание и набляга на игрите.

Забележително е, финландските деца не се учат на четене до седемгодишна възраст. Те се учат на други неща за първи път, най-вече да разчитат на собствените сили. Един американски наблюдател отбелязва, че от първокласниците се очаква да ходят без придружител през гората до училище и да се оправят със ските.

Двадесет колежи съществуват във Финландия, и всички те са безплатни. Университетите не са широко разделени; така че разликата между „най-доброто“ и „лошото“ не е ужасно голяма.

Ограничаване на  конкуренцията

Американците залагат на думи на идеята, че „всички хора са създадени равни“, но апетита им за конкуренция създава силен фокус върху класирането, ниските и високи резултати – независимо дали те са за училища или студенти.

Финландия омаловажава конкурсното начало в образованието в редица области. Училищата не са конкуренти, и учителите не са застрашени с формални прегледи. В много училища учителите на ученици до пети клас,  не са принудени да организират учебния план около стандартизираните тестове.

Надарени студенти, не се проследяват в специални програми и фаворизират. Вместо това се борят да получават безплатно допълнителни уроци. След девети клас, учениците посещават академична програма (53%) или професионално обучение (47%) .

Тази гъвкавост  дава резултати – 96%  се дипломират, в САЩ 75%. Накрая, тъй като няма частни училища, да се говори за класации  няма смисъл . Разстоянието до най-добрите студенти и върха не е чак толкова голямо.
Като цяло, тези нагласи вървят ръка в ръка със социалистически стил в изравненото общество на Финландия, което акцентира на срещи, такси и услуги,  за всички които се нуждаят, а не на заслуги.

Дори санкциите за паркиране се определят в зависимост на доходите: богат наследник на, фабрика бе глобен $ 204.000 за шофиране с 50 мили в час в 25-mph зона!

Допълнителни разлики

Финландските училища не разполагат с някои извънкласни дейности – като спортните отбори или музикални състави – толкова важни за американските гимназии. Но безплатни обеди са достъпни за всички студенти. „Избор на училище“ не съществува; всеки отива в кварталното училище.

Студентите изучават най-малко три езика: фински, шведски и английски. И накрая, Финландия е култура на читателите, с голяма библиотечна система и книги за мобилните телефони, достигайки дори и отдалечените места.

Въпреки че финската система изглежда противоположна на Южна Корея, (азиатската нация поставена на второ място през 2007 г. в изследванията Пиза), двете малки страни споделят много общи неща. Двете култури поставят учителите на най-висока почит. И двете постига независимост сравнително наскоро – Финландия през 1917 г., Южна Корея 1946 – и двете са бедни на ресурси страни, които решиха, че образованието е път за излизане от бедността. Финландският и корейският език са лесни за четене и спелуване; те нямат нелогичните фонетиките на английски език.

Справедливо ли е да се сравнява малка, хомогенна северна нация, с други притежаващи смесица от разнообразие? Много експерти казват, че не. В края на краищата, като се има предвид по-висок процент на имиграция и по-широка социално-икономическа стратификация, нашите училища са склонни да станат социални експерименти не просто за учене, но също така и за много други социални функции , които училищата не са проектирани да поемат.

Още инфо -7-те ПРИНЦИПА НА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Подобни публикации: