Архив

Календар

декември 2013
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Момичето, което обича да реди пъзели…

„Предпочитам да правя сладкиши, вместо да ти говоря за себе си.По-добре да се заровя в продукти, вмeсто да се опитам да обясня.Не днес. Ако и ти се чувстваш така странно, може би няма да успея да ти помогна. Яд ме е над това. Сигурно няма да мога да те разбера както очакваш. Мога просто да ти предложа да правим заедно сладкиши. „

Ето това е написано на ФВ стената на  едно много талантливо и загадъчно момиче. Момичето, което според мен не търсеше никаква публичност, но заради това, което е, няма как да избяга от нея. Момичето, което умее да се радва на малките неща и отдавна е разбрало, че приятелите са най-ценното богатство на света.

Йоана Чолтеева от 10б клас  – ученик на годината на ЗПГ за 2013 година.

Със своята тайнствена и мълчалива усмивка тя наистина е трудна за разгадаване. Сигурно нейните приятели я познават много добре . Йо както всички я наричат рядко попада пред обективите на камери и апарати. И понякога и е доста трудно да преглътне поредната порция известност, която получава.

Пъзелите обикновено се състоят от много парченца с различна форма и размери.Трудно е да подредиш пъзел. За това е нужно много постоянство и търпение. Някои хора подреждат пъзелите бързо, защото са интелигентни и търпеливи, а други се отказват дори преди да са започнали.Само хората, които са подредили парченцата правилно, само те могат да видят целостта на завършената картина. И само те поучават всички отговори

Така прави и Йоана – втурва се, опитва и продължава напред, взела със себе си онова, което и е нужно за подреждането на своя картинен пъзел.  Тя знае, че само онзи, който е преживял нещата може да ги превъзмогне. И прави това, което и се удава, прави го постоянно, търпеливо,  и то ще и се отплаща.

Още миналата година името и попадаше в известията за награди от състезания и конкурси. В един такъв ден просто си седях в кабинета и реших да прочета написаното от нея. Аз лично бях изпратил есетата за конкурса, но не бях ги прочел. Въздействието беше като от светкавица на хоризонта.

Стилът на Йоана те завладява от първите думи и не можеш да спреш докато не стигнеш до последната буква. Разказът извира от душата и един огромен порой от чувства. Единственото място, от където можеш да се промъкнеш в нейния свят и да се насладиш на това, което ти предлага.

Такава хармония и простота в израза. Докосва и най-отдалечените кътчета на душата ти. Само Йоана може да вземе най-отвлечената тема и да я пречупи през собствените емоции.  Така, че да накара всички нас да почувстваме какво иска да ни каже.

Тогава се обадих на госпожата и по литература. Просто не можах да се сдържа и да не споделя, че за мен тя ще изгрее като талант и литературата и писането е нейното поприще. Ако трябва да направя звездно класиране на литературните таланти на училището в последните 10 години – Йоана е задължително в челната тройка, заедно с Теменужка Траянова и Стоян Гогов.

Любовта и към спортната стрелба и златния медал от миналата година в Благоевград го свързвам с нейното постоянство, трудолюбие и голямо търпение.  Има една снимка навън, тя е с пистолет и треньорът и говори нещо. Сигурен съм,че в този момент е само тя и пистолета. Изстрел в десетката, втори и трети. Може да успееш 99 пъти и един лош да те изпрати назад в класирането.

Забелязал съм, че при Йоана участието е свързано с твърдо и осъзнато решение. Целенасочено се занимава само с правилните за нея занимания. Там, където се чувства сигурна в себе си. Там, където знае, че има талант. Веднъж разбрала силните си страни, тя непрекъснато ги развива.

Не, че не е добра и в други неща – прави страхотни снимки, почитател е на хубавата музика, добър психолог е, отличен ученик също.  Само, че е разбрала, че искаш ли да излетиш високо в небесата, трябва да отдадеш всичките си сили и да не ги разпиляваш.

„Когато търсите приятели, ще разберете колко малко хора могат да са такива. Затова се опитайте вие да бъдете приятел и ще ги намирате много по-често.“

Йоана умее да бъде добър приятел. Тя умее да бъде добър слушател и разбира много добре хората. Забелязва и най-малките детайли. Търпението и винаги се възнаграждава Хората и се доверяват.  Емоционалните натури бързо я обикват.  Хората забелязват душевните и качества, дори и да не ги показва. Поредната частичка от пъзела, разположена в правилната посока, на правилното място.

„Усмихвам се и благодаря на моите приятели,на онези,които тичаха и продължават да тичат рамо до рамо с мен по каменистия път на живота. Благодаря ви, че винаги бяхте до мен в дни те , в които слънцето липсваше, а вие блестяхте също толкова силно, че аз не забелязах неговата липса. Благодаря ви за всеки път, в който исках да се откажа, а вие не го позволихте и ми помогнахте да продължа.Благодаря на хората, които бърсаха неотронените ми сълзи и пиеха тъй често от моята собствена болка.На хората, които ме караха да се смея и плача редом с тях. На онези ,които връщаха усмивката ми отново и отново, на хората, които ме направиха това, което съм сега…“

Ето това означават приятелите за Йоана.  Написаното от нея обяснява как емоциите, който бликат в душата и не са успели да я пречупят. Тя ми прилича на един много уравновесен и пораснал млад човек.Едно бързо израстване с много разочарования. Преминала е през много етапи и е получила много уроци.

Имаш само една чаша живот..Можеш да я гледаш като наполовина пълна или наполовина празна.Можеш да отпиваш от нея на големи жадни глътки, можеш да я излееш или да я оставиш да се изпари..Изборът е твой. Няма значение, друга няма да ти дадат.

Хвърляла се е напред и е търсела преживявания и смисъл. Надъханата и общителна Йоана, доверчивата Йоана, пламенната Йоана,трудно лъганата Йоана, предпазливата Йоана, променящата се Йоана, приятелката Йоана. Различни етапи от живота и, преминали през душата и сърцето и, създали нова и различна Йоана. А може би винаги си е била същата, само е добавяла нови характеристики в характера си.

„А според мен именно приятелството е липсващата частица от големия и труден пъзел, наречен живот. И трябва да я търсим без страх и колебание, защото всички копнеем да получим целостта на завършената картина. „

И тук е най-важното парче от пъзела. Намери правилните си приятели и никога не ги изпускай. Бъди с тях, живей с тях, забавлявай се с тях. Радвай им се, помагай им и когато се наложи те ще бъдат твоята опора в трудните моменти.  Пъзелът никога не е пълен без твоите приятели.

Истината е всичко. Тя е онзи винаги присъстващ фрагмент, който ни прави щастливи или нещастни, добри или лоши, мразени или обичани, но непременно – свободни. Сега остава само да се научим да я понасяме.

Търсенето на истината понякога не е приятно занимание. Истината е трудна за понасяне.  Преживяванията и поредното приключение с нейните приятели ще и дават нови положителни емоции. И ще пренареждат пъзела, доближавайки го до истината.

Не знам дали Йоана е получила всички отговори, които е търсила. Знам, обаче, че ще продължи да ги търси. Знам, че ще продължи да намества парченцата. Знам, че ще върши само онова, което я прави щастлива, но и няма да бяга от неизвестността , а ще я изживява.

„Всичко е създадено, за да си отиде, но важното е не това колко дълго ще се задържи, а трайноста на спомена, който ще остави“

Знам, че ще черпи с пълни сили от предоставените и възможности. Знам, че истината трудно ще и избяга, вглеждането в детайлите и в онези дребни неща ще създава онзи почти пълен идеален картинен образ, извиращ от литературното и творчество.

Макар, че си мисля, че основния пъзел за нея отдавна е подреден и само малките частички непрекъснато ще се разместват и ще внасят емоции в живота и. Таланта в писането, различните и хобита, приятелските връзки ще бъдат стабилната основа върху, която ще гради останалото.

P.S  Това една въображаема интерпретация с fb мотиви, всичко е плод на собствени интерпретации, в които може би има голяма доза истина…

И ако наистина спазваме максимата, че нашият ученик на годината трябва да бъде пример за останалите. Няма съмнение, че Йоана е добър пример за това как може да се справите с всякакви трудности в живота ви и как да определите истински ценните неща за вас . Йоана може да се укаже вашия пътеводител в един страшен свят без никакви опори.

„В живота си срещаме много хора, близки и далечни, много различни нрави…И всеки ден е нова пътека, ново препятствие, нов урок. Най- важното, което трябва да вземем е поуката от хората, които опознаваме. Какво изживяваме днес, какво виждаме, какви искаме да бъдем утре и в какви никога не искаме да се превърнем“

Намерете таланта си и търпеливо и упорито израствайте в него. Намерете вашата среда и вашите истински приятели и заедно с тях не изпускайте  никакви преживявания, насладете им се и им се отдайте напълно.  Никога не пропускайте изненадите, те са вашия опит, който пренарежда вашия картинен пъзел и го прави по-истински.

И един последен съвет от Йоана – „Знай,че ако никой не пише за теб това не значи,че живота ти няма значение.“

Подобни публикации: