Архив

Календар

април 2016
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Защо ми трябва професия

Какво е професия

Професията е онова нещо, което ти позволява да си намериш работа в 21 век. Професията е нещо повече от една диплома. Професията означава, че притежаваш умения и можеш да ги приложиш на практика. Професията означава, че умееш да правиш нещата по-добре от другите, означава, че си специалист в дадена област и знаеш някакви малки тънкости, които те отличават от останалите.

Професията се учи в практиката и колкото повече правиш нещата, толкова по-добър ставаш. Професиите трябва да са такива, че да не губят актуалност, такива, в които макар, че нещата се променят, основата остава. Професиите в ЗПГ са точно такива – основите на икономиката и туризма няма да се променят кой знае колко. Професията те отличава от всички, които си си мислят, че един английски език е достатъчен за да си намерят работа. Английски на добро ниво ще ти свърши работа, но не е достатъчен , само професията на добро ниво те прави незаменим.

Професия на 18 години те отвежда с една крачка напред пред всички постъпили във висши училища и учили в обикновени и профилирани гимназии. Те едва сега започват да търсят своята професия, а ти вече я имаш. Ти вече знаеш какво можеш и какви допълнителни знания и умения трябва да придобиеш в следващите 4 години. И едновременно с това можеш да се възползваш от професията си за да правиш пари, работейки и възползвайки се от придобитото свидетелство за професия.

Как да си избера подходящата професия

Изборът е много прост. Ако искате да получите ПРОФЕСИЯ в ЗПГ и сте логическа и подредена личност , която прави планове и не разчита на емоциите – тогава вариантите са икономика , контрол по качеството на храни и напитки. Ако сте контактна и общителна, емоционална, непредвидима личност, и ви върви повече английски език ,тогава вариантите са в туристически специалности . Ако притежавате логика,правите планове и сте комуникативен, задължително трябва да станете бизнесмен, икономическа паралелка Изпълнител на термални процедури също изисква качества като общителност и комуникация, но знанията там също са подредени и логически.

Обикновено Икономическите паралелки ходят повече по състезания, лагери, панаири по време на обучението в различни градове на България , а туристическите паралелки упражняват езиковата си подготовка като пътуват малко в повече по проекти в чужбина. Но това не е правило – пътуват най-добрите ученици от всички професии. Пътуват и най-добрите в професията. Има варианти да пътуват всички когато става въпрос за учебни практики в чужбина.

 

Подобни публикации: