Архив

Календар

януари 2017
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Фотография по Скот Келби

Ако има силна светлина използвайте много бърза скорост на затвора, за да намалите клатенето на фотоапарата в ръцете ви. Настройте фотоапарата на режим „Приоритет на затвора” и изберете скорост, която отговаря или превишава фокусната дължина на обектива. Ако имате 50 мм обектив, означава, че трябва да снимате поне за 1/50 от секундата.

Когато нямате статив и слаба светлина се прицелете в сцената , натиснете спусъка до половината и погледнете във визьора, за да видите каква ще е скоростта на затвора. Ако е по-бавна от 1/60 от секундата ще трябва да увеличите ISO настройката, докато не получите необходимият минимум.  Стативът ще ви позволи да снимате на по-ниска скорост.

Изберете преекпонирането пред недоекпонирането, защото има по-малко шум. Използвайте автоматично ISO  като зададете минимална скорост на затвора, под която не може да се пада.

Идеалната светлина идва от прозорец, който не се огрява пряко от слънцето. Разположете обекта на 2 метра от северен прозорец, така че светлината да пада меко и равномерно.

За повече хора направете така, че главите им да са близо една до друга, за да се постигне усещане за близост. Ако хората са на повече от 1 ред, тогава се целете върху очите на хората от 1 ред с настройка f11

Разположете фотоапарата на статив на нивото на кръста, ако правите портрети в цял ръст.  На нивото на гърдите, ако снимате 7/8 от прасците нагоре и на нивото на очите, ако се снима близък портрет на главата и раменете. Не отрязвайте ставите като лакът или коляно.

Накарайте хората да си затворят очите и после, когато преброите до три, да ги отворят и да се усмихнат /Добре хайде всички да затворят очи. Сега ги отворете на 3-2-1…давайте. /.След това пребройте още 1 секунда преди да снимате.

Когато снимате винаги търсете преден, среден и заден фон. Нуждаете се от трите за да създадете въздействаща снимка. Следете и за трите за да спомогнете за предаване на историята, да насочвате погледа на зрителя и да придадете повече дълбочина на кадрите.

Използвайте приоритет на блендата за да управлявате дълбочината. Най-малките числа на блендата до f5,6  създават ясен преден план и фон, който остава извън фокус. Настройките f8  и f11 работят добре когато искате да уловите сцената така,     както я виждате. Отдалечените фонове ще бъдат малко извън фокус, но не много.  Ако искате всичко да бъде на фокус избирате най-голямото число на блендата.

Ако искате да замразите движението използвайте скорост на затвора около и над 1/1000 от секундата.  Насочете се към възможно най-малкото F число и после увеличавайте ISO настройката докато не достигнете скорост над 1/1000. Ако не сте навън във слънчев ден, задължително се използва ISO. Използвайте режим на серийни снимки.

Използвайте обектив от 85 до 105 мм за портретна фотография с бленда f11. Навън използвайте малко число за да отделите фона. Фокусирайте право в очите и ги разположете на 1/3 от горния край на кадъра. Приближете достатъчно близо и отрежете горната част от главата за по-динамична снимка. Преместете се в сенчеста област, близо до пряката светлина. Използвайте светкавица с намалена сила -1/4.

Следи от движение  се снимат със скорост на затвора  над 1/16 от секундата. Следите от коли се хващат с f11 и 15 секунди. Фойеверките със скорост на затвора до 4 секунди и f11. Направете черен фон с високо F-число и висока скорост на затвора. Превърнете докосващото в планина слънце в звезда в сумрака с f22 .

Постигане на копринен ефект на водата- използваме приоритет на затвора на 1 или 2 секунди или приоритет на блендата на най-голямото число /f22 и f36/. Използвайте сенките и изгревите. За нощни снимки, използвайте ръчен режим/ 1/30,F8, статив и намалявайте експозицията за да намалите светлината.

Използвайте Unsharp Mask filter за изостряне на изображението. 1. За хора : Amount 150%, Radius 1, Threshold 10 . 2. За градски пейзажи, градска фотография и пътешествия : Amount 65%, Radius 3, Threshold 2  3. За всекидневно използване: Amount 120%, Radius 1, Threshold 3 4. За суперизясняване /спортни снимки, пейзажи ,кадри с много детайли/ – Amount 95%, Radius 1.5, Threshold 1 5. За снимки с ниска разделителна способност – Amount 85%, Radius 1, Threshold 4

Не променяйте f-числото или скоростта на затвора- вместо това, просто намалете силата на светкавицата, докато не започне да отговаря на наличната светлина. Докато получите реална, естествена, насочена светлина. Баланса между естествената светлина и светкавицата трябва да е 1:2 . Променете баланса на бялото на облачно. Така изображението става по-топло усещане.

Намалете скоростта на затвора, ако искате да видите повече фон при снимане със светкавица. Използвайте светкавицата срещу слънцето и сенките.  По близката светкавица е по-голяма, мека и красива, но по-ярка. Затова намалете f-числото за да намалите количеството светлина. По-голям източник прави светлината по-мека. Увеличете скоростта на затвора за да елиминирате наличната в стаята светлина. Преекспонирайте с един пълен стоп за да премахнете сянката при  пряка слънчева светлина и обект с гръб към слънцето.  Снимайте с осветяване отзад за да постигнете динамизъм и дълбочина.

Тайните на цифровата фотография -Скот Келби

 

Подобни публикации: