Архив

Календар

август 2017
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Learningapps.org – инструменти за създаване на интерактивни обучаващи материали

Какво представлява ?

Това е място, на което е събрана най-пълната колекция от инструменти за създаване на обучаващи материали. Работата с тях е изключително улеснена. Желанието на създателите е било да ви дадат шаблони, който да адаптирате спрямо идеите си. Можете да се запознаете с тях без никаква регистрация, но за да запазите приложение, създадено от вас ще трябва да се регистрирате. Сайта има интерфейс на български.

Бърз начин на използване .

Всеки инструмент има по три примера, които можете да отворите в режим на редактиране и буквално да замествате текста на заданията с ваш вариант. Можете да търсите в публикуваните материали в сайта и когато ви хареса някой, да изберете бутон създаване на подобно приложение. Има инструмент, който ви позволява да направите колекция от създадени преди това от вас материали с другите инструменти. Така можете да съберете създаденото от вас на едно място във вид на меню и да го подредите по категории

Изграждане на приложение.

Начинът на работа е следният. В началото се задава постановката на задачата. След това в описанието се задават съответните въпроси, отговори, елементи, групи. Можете да добавяте нови неща и да ги изтривате. Самите елементи може да са във вид на текст, изображение, видео и аудио. Верните или грешните отговори се ограждат в скоби, тиренца или по-друг начин.

Редакцията е възможна във всеки един момент. Можете да задавате последователността на показване на елементите и дори да обясните и дадете допълнителна информация когато ученикът е решил заданието. В краен вариант може да добавите помощ и подсказки, които се показват в горният ляв ъгъл или да използвате полето указание .

Предметни области.

Различните инструменти са по-подходящи в определени категории. Като инструмента маркиране на думи в текстове е особено подходящ за БЕЛ,  съвпадащите двойки, текст с пропуски, подреждане на елементи и кръстословици по Английски език, разпознаване на изображения, къде е това по География, числовата линия, бесеница по История,  групиране и класификация , групи в пъзел по Химия, Физика и Биология.  И такива като простото групиране и задачите с текст, които са подходящи навсякъде.

Използване в обучението.

Повечето от инструментите може да използвате директно в процеса на обучение чрез специален бутон, който показва на учениците как са се справили и им позволява да редактират и променят решението, докато открият пълния отговор. Обучаващите може да решат задачите с ваша помощ на екрана с мултимедия и след това самостоятелно на телефон или друго устройство. Накрая за да си припомнят идеята може да ги решат и у дома, защото всичко е в Интернет.

Вариант две, при липса на компютърна зала е използването на една или няколко безжични мишки, които са свързани с USB hub към лаптоп и мултимедия. Вариант три с безжична мишка и безжична клавиатура, за да се използват пълните възможности на приложенията е по-скъп и труден за осъществяване. Вариант 4 – зареждане онлайн и използване след това без интернет.

Откъде и от какви устройства може да се използва ?

След като сте завършили продукта си, получавате линк, който можете да разпространявате по различни начини. Можем да го изпращаме директно, да прикачим в меню на сайт или да сложим в презентация. Можем да го използваме  като вграден обект в блог или да го отворим на устройство с интернет връзка и след това да го използваме в друга зала, офлайн. Дори да се възползваме от линк под формата на QR код.Има възможност да отваряме приложението на всякакви електронни устройства/смартфон, таблет, лаптоп/.

Можете да създавате класна стая, в която да регистрирате своите ученици. Ще получите потребителско име и парола за всеки от тях. След това може да добавяте приложения /ваши и на други хора/ в папката на класа. И да следите дали учениците са решили задачите в приложенията. Папката на класа позволява да споделяте с учениците всяко приложение, което сте харесали или създали.

Връзки :

https://learningapps.org/ - основен сайт с колекцията от шаблони за приложенията.

https://123apps.com/ - за редактиране на pdf, audio и video , които след това може да вмъквате в приложенията.

http://wix.com - за създаване на сайт, където можете да слагате линкове и вграждате приложения.

www.blogger.com/ - за създаване на блог постове с вградени приложения

Подбрани примери от преводача на сайта на български

 

Подобни публикации: