Земеделска професионална гимназия развя българския флаг на Акропола

Екипът на гимназията, включващ петима ученици и педагози се завърна от Гърция. Посещението ни в съседната страна бe свързано с работна среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство“ – училищни партньорства, секторна програма Коменски към програма „Учене през целия живот“. Домакин на срещата, проведена под надслов „Разнообразие.“ бе начално училище в квартал на Атина. Община Калитея е със 100 000 население, а в самото училище се обучават около 200 ученици от 6 до 12 годишна възраст. Малкият педагогически колектив и техните възпитаници ни посрещнаха с възстановка на Олимпийските игри. Запаленият олимпийски огън беше чудесен символ за нашето приятелство. Развeти бяха знамената на ЕС и всички страни, участници в проекта.

По време на визитата всеки партньор представи история по картина от нашия виртуалeн музей. Българският екип беше подготвил 8 истории, написани по картината на датския художник Педер Северин Krøyer „Мария в градината“ известна като „Розите“. Представихме и три картини – вълшебни тапети, направени с използване на различни техники на работа. Картините обединиха три от вълшебните думи на проекта мир, равенство и солидарност.

Започнахме подготовката на нов проект за между училищно сътрудничество, свързан с храните „И аз ям шедьовър“, чиято цел ще бъде да идентифицираме и получим знания за местни и традиционни хранителни продукти; да проучим и анализираме  околната среда, културните, социалните и икономическите компоненти, пряко свързани с храните; да изследваме и промотираме избран хранителен продукт.

Посетихме националния музей, новият археологически музей, Акрополът – най-значимия античен монумент в Атина , кварталът Монастираки и неговите малки магазинчета и работилници, площад Синтагма. Снимахме се пред Партенона и на фона на цяла Атина. Времето, прекарано в съседна Гърция, не бе много, но бе достатъчно, за да усетим позитивизма и гостоприемството на нашите съседи. Тръгнахме си за България с малко тъга и голямо желание за нови срещи.

No Comments

Post A Comment