ПЪТЕШЕСТВИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО

От 28.11. до 03.12. 2021 година двама учители и четирима ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, както и партьорите от още пет европейски училища от Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция имахме невероятната възможност да направим една незабравима разходка във времето в люлката на европейската култура и цивилизация-Гърция и перлата на Егейско море-Солун. Тази чудесна възможност ни бе осигурена от спечелилия грант проект по програма Еразъм + KA229 – Партньорства за училищен обмен „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “.Координатор на проекта е българското училище. Част от дейностите по проекта бе и третата краткосрочна обмяна на ученици, озаглавена „Пътещественик във времето“, която се проведе в 32 GENIKO LYKEIO Thessalonikis, Солун, Гърция. През първия ден от посещението в Солун, училището домакин беше организирал тържествено посрещане, на което директорът, господин Ставрос Пефкидис, ни приветства с кратко приветствено слово. На работната сесия участниците се представиха и учениците изнесоха своите презентации относно златни периоди от историята на своите страни, последвани от викторини, изработени чрез образователните приложения Kahoot и Quiz, с които, по много забавен начин, бе направена проверка на наученото от участниците.

Разходката във времето започна още от първия работен ден с посещение на Солунския археологичен музей, който показва историята на Солун и цялата област Македония от праисторическия, архаическия, класическия, елинистически и римски периоди. Можаме да се насладим на богатата колекция от антични римски и елински експонати, на добре запазени мозайки, чинии, вази, накити и други останки. По-късно посетихме и музеят на византийската култура, посветен на раннохристиянските църкви, градове, жилища и гробища.

През втория ден, на път за Костур, известен с красивото си местоположение и с многобройните си средновековни църкви, център на кожухарството от византийско време до днес, посетихме праисторическото селище Диспилио, намиращо се на южния бряг на езерото Орестиада в Кастория. Селището е открит през 1932 г, когато нивото на езерото рязко спадна. То е основано преди около 7500 години, когато група хора от онова време избрали южния бряг на езерото Орестиада в Кастория, за да построят село с дърво и глина в или много близо до езерото. В екомузея е оформено представяне на праисторическото езерно селище, с колиби, върху дървени площадки в езерото, на които има битова посуда и оръдия на труда от онова време, точни копия на съдовете, намерени при досегашните разкопки.

Третия ден от мобилността беще изцяло посветен на Солун, който основателно се смята за открит музей на византийското изкуство. Град с богата история, започваща от 315 г., когато е основан от цар Касандър. Той е и човекът, кръстил града в чест на жена си – Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Нейното име, пък, е свързано с победата на баща й над фокианците, с помощта на тесалийците.На четвъртият ден бяха представени презентациите за Европейския съюз, митологиите на страните, участници в проекта, и коледни обичаи и ритуали. Всички те бяха съпроводени с викторинаи, които създадоха атмосфера на непринуденост и веселие. Денят завърши със задушевна гръцка вечеря, придружена с много песни и танци и връчване на сертификатите за участие в проект „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ по програма Еразъм + , KA229

През последния ден от проектното посещение, по време на уоркшоп, направихме проверка на наученото чрез викторини. Това бяха няколко незабравими дни, които обогатиха нашата култура, отвориха един нов прозорец към света, който ни откри далечното минало и култура на народ, който е люлка на европейската цивилизация и култура, помогнаха ни да разберем колко много са преплетени нашите истории, митове и традиции и че това, което ни сближава, е много повече от това, което ни разделя.

No Comments

Post A Comment