Програмата за училища посланици на Европейския парламент.Ние сме едно от десетте избрани училища за тази година.

През учебната 2021/2022 година ЗПГ „Климент Тимирязев“, гр. Сандански се присъедини към Програмата за училища посланици на Европейския парламент като едно от десетте избрани училища за тази година. Нашите младши посланици ще имат за цел да информират съучениците си относно основните послания, свързани с европейската парламентарна демокрация, като организират различни дейности, събития, презентации, игри и др..

В последните няколко месеца те се включиха активно, като първо изградиха Информационен кът на Европейския парламент в ЗПГ, където поставиха ръчно изработени знамена на всички държави-членки на ЕС, макети, плакати и информационни табла. В къта могат да се намерят и брошури, предоставени от Бюрото на ЕП в Благоевград.

Младшите ни посланици изработиха и собствено цветно и запомнящо се лого, представляващо отпечатък от дланта на всеки един от тях.

Работейки неуморно, те представиха различни презентации пред свои съученици – Венета Кацарова от XIВ клас представи пред деветокласници презентация на тема “10 правила в ЕС”; Снежана Халянова и Ивана Тодорова от XВ клас разиграха онлайн презентация-игра пред съученици с цел опознаване на държавите в ЕС;

Ивана Донева и Светла Кукучева представиха презентация на тема “Какво представлява Европейският парламент” пред XA клас. Също така, запознаха учениците с интересни факти за гласуването в различните държави-членки на Европейския съюз, Съветът на Европа, правата на човека и защо е важно да гласуваме.

Не липсваха и онлайн срещи с евродепутати, организирани от Бюрото на Европейския парламент в София, в които нашите младши посланици взеха участие с въпроси и коментари. На 25.01.2022 се проведе онлайн среща „Европейски час“ с евродепутата Елена Йончева, представител на втората по големина политическа група в Европарламента: Прогресивния алианс на социалистите и демократите (С&Д). Дискусията беше фокусирана върху две от основните теми, с които г-жа Йончева е силно ангажирана в работата си като евродепутат:  “Политиката на ЕС в областта на миграцията и убежището” и “Спазването на принципите на правовата държава”. На 15.02.2022 се проведе онлайн среща между младшите посланици на ЗПГ и Бюрото на Европейския парламент в София, на която нашите ученици разказаха за организираните до момента дейности. А на 16.02.2022 гост в „Европейски час“ беше евродепутата Илхан Кючюк. Срещата беше фокусирана върху темата за европейската интеграция на страните от Западните балкани.

В рамките на проекта, младшите посланици Оля Терзиева от XIБ и Захара Сиракова от IXA взеха участие в ученическото състезание „Европа е моят дом – нека го поддържаме чист и зелен“ с доклад на тема „Нулево замърсяване“. В тази връзка, в Информационния кът е поставено борче за събиране на хартия за рециклиране и информационно табло.

На 28.02.2022 нашите младши посланици изразиха своята съпричастност към хората с редки заболявания, като взеха участие в събитието във връзка с отбелязването на Международния ден на редките болести – 28.02, организирано от Националния алианс на Хора с редки болести. Кампанията има за цел да повиши информираността на гражданите по тази тема, като по този начин улесни разпознаването на симптомите и ранната им диагностика.

За Първи март, младшите посланици изработиха 1200 мартеници, които раздадоха на входа на училището на свои съученици, както и на училищния персонал. Баба Марта беше облечена в национална носия и освен мартенички, раздаде и безброй сърдечни усмивки!

Освен гореспоменатите дейности, нашите младши посланици са активни и в социалните мрежи. Те създадоха своя фейсбук страница, на която качват актуална информация относно всичко, което правят, като не забравят да придадат атмосферата с много снимки и авторски видеа.   Линк

No Comments

Post A Comment