Среща по проект “Учене чрез сътрудничество, коопериране и иновации”

Проект “Учене чрез сътрудничество, коопериране и иновации” по програма Еразъм +, дейност КА2 – Шведите ни показаха как за ПЕТ дни, напълно непознати хора/ученици от пет различни държави/ се превърнаха в добре сработени екипи.
Това беше седмица с акцент върху тиймбилдинг и изкуствата. Седмица, в която видяхме как учениците общуват един с друг. Седмица, в която осъзнахме колко важно може да бъде да работим с изграждането на екип и да развиваме връзки.
 В първия работен ден по проекта бяхме посрещнати от представители на  училището домакин с песени, изпълнени от ученици от училището домакин и приветствени слова от директорите на училището.След това домакините ни запознаха с училищната организация, форми на обучение  и дейности на тяхното учреждение. Учениците и учителите бяхме разделени в смесени групи, в които участваха представители от всички страни по проекта, и в които щяха да се провеждат основните дейности по мобилността.Последва работен семинар, по време на който учениците от отделните училища представиха свои снимки и изградиха разкази върху тях.

След обяда участниците в мобилността се срещнахме с кмета на Варнаму, който ни запозна с формата на управление на общините в Швеция , с дейностите и приоритетите на местните власт, като основният акцент на представянето беше върху усилията, полагани от местните власти, за създаване на благоприятни условия за живеене, образование, кариерно развитие, културни развлечения,  които да привличат младите хора да се заселват там. След срещата в градския съвет, чуждестранните гости и представители на училището домакин, взехме участие в редица тийм билдинг дейности и игри, които се проведоха на брега на красиво езеро, намиращо се в околностите на Вернаму.

Вторият работен ден беше изцяло посветен на втория по големина град в Швеция, Гьотеборг.  Първият обект , който посетихме, веднага след пристигането ни в града, беше Universeum -най-големият научен център в скандинавските страни и мощна арена за обществено образование в областта на науката, технологиите и устойчивото развитие. Тук са събрани под един покрив в сърцето на Гьотеборг – животни, природа, лаборатория по химия, технологична работилница, космос , и забавни експерименти ,където децата и възрастните получават знания и стимул , да съхранят природното богатство. През останалата част от времето, по време на обиколка на града с лодка, се запознахме с историята и забележителностите на града.

Третият ден беше запълнен изцяло с дейности по проекта. Сутринта беше запълнена с работни семинари на които бяха представени презентации върху работата по групи в училищата, проведоха се дискусии по темата, обсъдени бяха предимствата, недостатъците и организационните проблеми на работа по групи. След това, разделени по групи, участниците взеха участие в уроци по музика, танци и изобразително изкуство. Следобеда отново беше посветен на тийм билдинг дейности и игри. Създаде се една чудесна атмосфера, където забавлявайки се, участниците усвоиха  много полезни знания и умения за работа в екип.

През четвъртия ден бяхме на представление на училището домакин, което се проведе в градския културен център. След това бяхме запознати с историята, организацията и основните дейности на културния център, който първоначално е бил построен като завод за гума, а в момента там се помещават градската библиотека, в която се организират разнообразни образователни мероприятия, театър, кино, университет и мн. др. След обяда, посетихме музея по изкуства. Вечерта, на организирана прощална вечеря, бяха раздадени сертификатите на участниците.Учениците от училището домакин изпълниха свои песни и сценка, представяща основен религиозен ритуал на Швеция.

Сигурно сте чували за ВИКИНГИТЕ – ами за разлика от предците си, те са се превърнали в едни приветливи, умни и целенасочени хора, направили от държавата си едно удобно и подредено място. И всичко започва от децата !!!
No Comments

Post A Comment