Успешно приключи още един европейски проект по програма ЕРАЗЪМ+

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, гр. Сандански успешно приключи още един европейски проект по програма ЕРАЗЪМ+

Земеделска професионална гимназия“ Климент Тимирязев“ град Сандански, приключва успешно пореден проект по програма Eразъм+№2020-1-EL01-KA229-079179_2 -“Drinking Europe’s water”

Проектът бе за период от две години (2021-2023г.) В него бяха включени ученици и учители от общо пет държави, а именно: България,  Гърция, Румъния, Турция и Латвия.

Проектът Drinking Europes Water“( Питейната вода на Европа“) е насочен към изучаване на езика, културата, литературата и изкуството на страните ,участници в проекта. Фокусиран е върху изследване на значението на реките и езерата за развитието на всеки регион.

Целта на дейностите по проекта е да се подчертае конкретната културна идентичност на участниците и чрез търсене на общи елементи да се обърне внимание  на тази идентичност като част от общото европейско наследство.

Първата среща се проведе от 11.04.2022г. до 14.04.2022г в Земеделска професионална гимназия“ Климент Тимирязев“, гр Сандански.

Посрещнахме седемнадесет ученици и девет учители. На първата среща гостите се запознаха с нашето училище, а също така имаха възможност да представят  своите собствени държави, градове и училища.

Участниците в проекта посетиха пречиствателна станция, където наблюдаваха процеса на пречистване на водите на река Санданска Бистрица. Основен акцент на мобилността  беше  създаването на речник на думи, свързани с водата. Учениците предварително бяха изготвили списък с думи  на собствения си език. На срещата екипите сравниха и обогатиха своите списъци. В резултат на това  беше създаден речник на езиците на учениците, участници в проекта и английски език.

От 09.05.2022г. до 13.05.2022г., в град Бистрица,  Румъния се проведе втората краткосрочна обмяна на ученици . Домакин на срещата беше “Palatul Copiilor”,гр. Бистрица.

Срещата по проекта премина под знака на Деня на Европа. Учениците изработиха плакати, чрез които предадоха посланията си за толерантност, уважение, подкрепа и мир.

Мобилността  бе посветена на  театрални представления. Участниците предварително бяха подготвили и представиха пред публика сцени от литературни произведения, в които  водата заемаше централно място.

Посетихме езерото Колибица, разположено в долината на река Бистрица, между планините Баргау и Калимани. Районът предлага страхотни възможности за отдих за любителите на планината по всяко време на годината: екскурзии, туризъм  , планинско колоездене, каяк, алпинизъм, риболов.

Разгледахме  и Ботаническата градина „ Александро Борза“, гр.Клуж простираща се на площ 14 хектара. В градината има над 10 000 растения от целия свят.

От 07.11.2022г. до 11.11.2022г., в град Верия, Гърция се проведе третата краткосрочна обмяна на ученици, участници   в проект по програма Еразъм+, КА229 “Drinking Europe’s water”. Домакин на срещата беше “Lyceum of Makrochory ”,с. Макрохори.

Основна задача на мобилността беше да се открият общи мотиви в произведения на изкуството, вдъхновени от водата.

Посетени бяха гр.Верия; гр.Вергина, в който се намира гробницата  на Филип II Македонски- баща на Александър Велики;SPA kурорта Лутраки Позар намиращ се в полите на планината Ворос; гр. Едеса- известен със своите   водопади, които се разбиват от височина 70 метра; ВЕЦ „Сфикия“,изградена на река Алиакмонас (Бистрица)- най дългата изцяло гръцка река.

Четвъртата краткосрочна обмяна на ученици се проведе от 06.03.2023г. до 10.03.2023г., в град Дюздже, Турция. Училището домакин- Mehmet Akif Inan Hafiz Anadolu Imam Hatip- е едно от общо пет в цяла Турция за наука и високи технологии. С интерес разгледахме 10-те работилници в СТЕМ-центъра. Домакините ни показаха изработените от тях технологични продукти- електрически автомобил, дрон, ракета, подемна машина и няколко вида роботи.

Основна задача на мобилността беше създаването на  обща история от всички участници и превръщането ѝ в теарално представление.Посетени бяха  езерото Ефтени, водопада Гюзел дере,  фабрика за бутилиране на вода“Asya”, град Акчакоджа.

От 08.05.2023г. до 12.05.2023г., село Угале, Латвия се проведе петата заключителна среща по проекта. Районът на Угале  е място с развит туризъм и участниците  в проекта посетиха туристически обекти и направиха изводи за степента в която се използва реката и крайречната зона по отношение на устойчивото развитие на региона, както и за  влиянието на туризма  върху околната среда. Участниците в проекта посетихме концертна зала „Латвия“-гр. Вентспилс, впечатляваща нова сграда с отлична акустика, изискан репертоар и широки технически възможности. Като част от реализирането на дейностите по проекта бе и посещението на Пясъчните пещери  край град Кулдига и  на най-широкият естествен водопад в Европа-Вента Румба.Проектът Еразъм+ бе закрит с празничен концерт и вечеря.

Всички участниците  в проекта получихме сертификати.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (ЕАСЕА). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито ЕАСЕА.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment