Португалия – 20-26.10.2019 – пет различни дни

Проект “Минало, настояще и бъдеще – спомени и мечти”. Третата среща по проекта, в който участват училища от Полша, Португалия, Румъния, Турция и България се проведе в град Алмада, Португалия от 20 до 26 октомври 2019 година. 7 ученици и двама ръководители от ЗПГ се включиха активно в дейностите и заниманията в тези 5 дни. Домакините се бяха постарали да запълнят активно времето на участниците с много работни ателиета, имащи за цел взаимното опознаване, обмяната на опит и личностното израстване на учениците. В Португалия уточнихме датите за следващите срещи – в Румъния, февруари 2020 и в Полша, март 2020.

Започнахме със създаването на общо табло с мисли на бележити личности от съответните държави, показващи колко еднакви са хората в душите си, продължихме с опознаването на миналото и настоящето на Алмада, бяхме свидетели на среща с рекордьор от Гинес. В последният ден правихме научни опити и разбрахме, че предимствата на техническата революция прави живота ни по- добър, но и създава също толкова трудности, тровейки живота ни с неразрушимата и невидима микропластмаса. Говорихме си и за легенди от родните ни места, които понякога оказват дълготрайно влияние и в настоящето ни. Проектите дават възможност и за опознаване на приемните семейства отвътре, което е доста по-важно. Запознахме се и гостувахме на районни и общински кметства, посетихме военноморска база на НАТО.

Разбира се забавната част беше също значителна – обиколихме полуостров Сетубал, видяхме манастир за монаси в Арабида и посетихме крепост в Палмира, възхищавахме се от красивата столица Лисабон, карахме кану в океана, надпявахме се на пица вечер. Последните мигове на учениците на летището с португалските си приятели и семейства бяха изпълнени със сълзи в очите им и обещания, че Португалия ще остане в сърцата им с възможни гостувания още през следващата година и продължаване на висшето образование, плюс нови гостувания по ЕРАЗМУС+ в студентската сфера. Програмите като Еразмус за обмяна на ученици, със сигурност постигат целта си и помагат в обмяната на опит, емоции и трупане на самостоятелност. Една седмица в европейско семейство е неоценима за нашите ученици и често променя мирогледи.

No Comments

Post A Comment