Учители и ученици от ЗПГ преминаха по пътя на коприната

От 24 до 30 март 2019 година екип от Земеделска професионална гимназия ‘Кл. Арк. Тимирязев’, с ръководители Виолета Петрова и Илияна Москова и шест ученици-Валентина Коларова,Елена Велкова,Красимира Ангова,Мартин Кацарски,Иван Траянов и Антонио Стаменов взе участие в 6- дневна работна среща в град Газиентеп, Турция. Срещата бе по проект „Минало, настояще и бъдеще-спомени и мечти’’, по европейска програма Еразъм+, Ключова дейност 2.

Домакин на срещата бе Gaziantep Anadolu Lisesi , в която участваха и партньорите по проекта от Полковице(Полша),Алмада( Португалия),и Плоещ( Румъния). На срещата всички участници представиха своите презентации на тема –’ Learning by doing’(Учене чрез правене). Чрез тях показаха,че е възможно,дори е наложително учениците да бъдат активната част в учебно-възпитателният процес. По този начин могат да усвоят повече знания и практически умения и го доказаха с активното си участие в работните срещи и творческите ателиета. Всички ученици изработиха заедно традиционните турски амулети против лоши очи и участваха в играта‘Tangram ‘,която използват учителите по математика като инструмент за разбиране на геометричните фигури.

Освен задължителните занимания имахме и свободно време, за да посетим музея ‚Зеугма‘ ,съхранил уникални мозайки от времето преди Христа.Една от тях,наречена ‚Циганката‘,се е превърнала в символ на музея и на Газиентеп. Някои смятат,че тази мозайка показва образът на Александър Македонски. Разгледахме и Гьобелик тепе,един от най-старите в целия свят култов център,съпоставим като размери със Стоунхендж.Плавахме и с лодка по река Ефрат,видяхме потопеното селище Халфети и Румкале.Селището Халфети е единственото в света,където цъфти черна роза.Уникалният и цвят се дължи на особения химичен състав на водата на река Ефрат. За нас беше особено вълнуващо да посетим места,които са свързани с раждането на човешката цивилизация и да се докоснем до паметници на световното културно наследство.

Пътуването бе уникално преживяване и изключителна възможност за преоткриване на новите начини за размяна на добри практики и усвояване на нови умения. Потопихме се и в атмосферата на древна и съвременна Турция, докоснахме се до нейното богато историческо и културно наследство. Съвместната групова работа ни даде възможност по-бързо да се опознаем и да преодолеем междукултурните различия. Учениците с нетърпение очакват следващата мобилност през октомври в Алмада,Португалия.

No Comments

Post A Comment