Зелени умения в Румъния

От 22 до 26. 10. 2017 г. трима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Орадеа, Румъния по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с пчеларството и приложението на меда в бита, козметиката и медицината.

Особено ни впечатли системата „Стъпка по стъпка“ и практическата насоченост на обучението. Нашият екип наблюдава дейности в учебния процес, участва в работилница за приготвяне на козметични продукти, в основата на които е медът като съставка, и в декориране на джинджифилови сладки, приготвени по традиционна рецепта. Присъства и на тържествата, свързани с празника на училището, посети родното място и поднесе венец пред паметника на неговия патрон Сочвит Имре. В програмата бе включена среща с областния управител, както и запознаване със забележителностите на град Орадеа и с неговата богата история.

По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи за по-лесна онлайн комуникация между учениците през втората година. Проведена бе дискусия как да оценим степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни. Уточнени бяха конкретните дейности на всеки партньор, от използване на вече представения модел за сертифициране на умения ( от нашия екип по време на срещата в Унгария), до приготвяне на крайния продукт „Наръчник за храните“. Направено бе споразумение за неговия формат и съдържание, за добрите практики, използвани в проекта и тяхото разпространение. Обсъден бе опитът на педагозите за работа с ученици с увреждания и в неравностойно положение и как те се въвеждат в проекта.

No Comments

Post A Comment